Водата в Хасково не е изследвана от почти година

В Хасково няма изследване на водата от февруари 2018 година. Тоест нямаме актуална информация какво е количеството на урана в питейната вода. Това алармира кметът на общината Добри Беливанов в разпространена чрез пресцентъра на администрацията позиция по повод и на разпоредената миналата седмица проверка на строителството на допълнително аварийно водоснабдяване от осем дублиращи кладенци.

Защо една година нямаме мониторинг на водата в Хасково, въпреки че сме настоявали за такъв, включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването, пита Беливанов. Той припомня за отпуснатите от правителството почти 2 милиона лева за проекта за нови кладенци и водопроводи. Тяхното строителство се наложи заради наднормено съдържание на уран и алфа активност в част от ВиК мрежата, което накара РЗИ да забрани водата за пиене и готвене в април 2017 година.

Спазваме процедурите и сроковете, като всеки месец до 10-о число отчитаме в МРРБ напредъка по работата, уверява кметът. Той подчертава, че получилото се забавяне е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция. Около 5-6 месеца кладенците в Северната индустриална зона стояха готови и чакахме комисия, назначена от МРРБ за приемането им, дава за пример Беливанов. В разпространеното становище той информира още, че по неофициални данни сондажите в друга предвидена за алтернативно водохващане зона - Узунджово, не са добри.
 

Коментари

  1. 2019.01.28 | 10:59

    Нека Добри Беливанов обясни защо не повдигна този въпрос през 80-те години на миналия век? Тогава той работеше в комунистическите профсъюзи като инспектор по труда! Комунистите подложиха тракийското население на Хасково на геноцид, като не предупреждаваха за урановия добив в цялата околия. А уранът се предоставяше на съветските агресори за военни цели.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет