Историческият музей в Габрово получи мостра от плат от преди сто години

  • 24 януари 2019 11:05

  • 338
  • 0
Историческият музей в Габрово получи мостра от плат от преди сто години
© h-museum-gabrovo.bg

Регионалният исторически музей е получил ценно дарение - мостра от плат, произведен във фабрика "Принц Кирил" АД в Габрово. Предоставила го е Веселина Игнатова, чиито предци са търговци от Велико Търново, преселили се в Русе. Това съобщи Росен Йосифов, уредник в музея.

Фабриката е специализирана в "производството на белени платна, зефири и бархети, американи и оксфорди, докове, чаршафлъци, панами, дюшеклъци и др. хасета и габардини, поплини, фини зефири, пикета и др.", е записано в логото на текстилното дружество, чиято запазена марка е "Мечка".

Предците на дарителката, за да развиват своята търговска дейност в крайдунавския град през миналия век, са вземали мостри от габровски предприятия. Между мострите е бил и топ плат на първата габровска памукотекстилна фабрика, развивала дейността си през 30-те години на миналия век, обясниха от музея.

Дарението е ценно, тъй като във фонда на историческия музей досега не са постъпвали мостри от платове на габровски предприятия - нито от периода преди 9 септември 1944 година, нито от времето на социализма.

Последвайте канала на

Novini.bg
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини