Започна търсенето на работници по морето

  • 28 февруари 2012 07:51

  • 1445
  • 0
Започна търсенето на работници по морето
© Булфото

От март започва търсенето на работници за летния туризъм и селското стопанство. За три-четири месеца сезонната заетост сваля безработицата у нас поне с 1%. Това означава, че пазарът на труда поема допълнително около 30 хиляди души заедно със заетите в съпътстващата търговия и хранителна индустрия.

И в момента в бюрата по труда в страната има обявени над 500 свободни работни места за всякакъв персонал в хотели и ресторанти. След март обаче търсенето за сервитьори, бармани, готвачи и работници в кухня, камериерки, аниматори и управители на хотели и ресторанти ще надхвърли 1200 души месечно. В Бургаско очакват първите масови обяви за предстоящия туристически сезон. Само за летището и ваканционно селище "Дюни" ще се търсят около 800 души персонал. За работа в хотелите край морето в бюрото по труда вече са обявени 30 свободни позиции за готвачи и кухненски работници, 20 за сладкари и 20 за сервитьори.

Търсят се и 30 портиери и 30 работници в пералня. Много от работодателите обаче предлагат минимални работни заплати, което не предизвиква особен интерес засега. Това показва наблюдението в бюрото по труда във Варна. Младите хора отказвали да работят и за 400-500 лв. По-примамливи са офертите за градинари, готвачи, мениджъри и други специалисти в туризма, където и заплащането е по-високо, но и критериите са завишени.

Над 1000 работници месечно се очаква да заявяват приемане в селското стопанство от март до май. Традиционно по това време се търсят градинари, растениевъди, горски работници, животновъди, производители на семена.

Последвайте канала на

1445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини