Спазват ли търговците наредбата за разделяне на имитациите от истинските млечни продукти

  • 19 януари 2019 10:31

  • 610
  • 0
Спазват ли търговците наредбата за разделяне на имитациите от истинските млечни продукти
© Pixabay

Над 14 тона имитиращи млечни продукти са произведени у нас само през 2017 г. Колко от това количество сме си купили, без дори да подозираме, не е ясно.  Досега търговците не бяха длъжни да разделят истинските от имитиращите млечни продукти, но наредба от тази седмица  променя картината. 

"Новото място на имитиращите продукти е на самостоятелни щандове, отделени от млечните продукти, надписани с ясно видими надписи "имитиращи продукти". Трябва да бъдат, освен предварително опаковани, и наименовани така, че да не съдържат в себе си думата "млечен", каза в "Събуди се" по Нова телевизия д-р Александрина Борисова, директор "Контрол на храните" в БАБХ.

Проверка на Нова телевизия със скрита камера обаче установи, че в някои магазини имитациите все още делят една витрина с млечните продукти. Има търговци, които не одобряват новите правила, а други дори не са чували за тях.

Освен че вече не могат да се продават в така нареченото насипно състояние, етикетите на имитациите трябва да посочват коя е съставката-заместител на млечната, както и какво е нейното количество.

"За производителите е важно дотолкова, доколкото тези продукти се явяват един вид нелоялна конкуренция. Те имат идентична структура и визия и по този начин продукти, които не са млечни, се продават като такива", заяви пред Нова телевизия Семион Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Производителите на млечни продукти у нас са 236, казват от Асоциацията на млекопреработвателите. За разлика от търговците на имитиращи продукти, производителите на млечни и техните представители приветстват новата наредба.

Спазва ли се тя, Агенцията по безопосност на храните вече проверява.

Последвайте канала на

Десислава Станева
610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини