Почасови здравно-социални услуги ще се предоставят в община Ловеч на възрастни хора

  • 18 януари 2019 21:44

  • 667
  • 1
 Почасови здравно-социални услуги ще се предоставят в община Ловеч на възрастни хора
© Pixabay

Почасови здравно-социални услуги ще се предоставят в община Ловеч на възрастни хора, съобщи Мая Василева, началник на отдел "Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт" в общинската администрация. За целта от там подготвят проектно предложение за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Развитие на човешките ресурси". 

По проекта се предвижда да бъдат назначени медицински сестри и рехабилитатори, които, разпределени по райони, ще полагат грижи за нуждаещи се хора в домашна среда, ще извършват медицински манипулации и ще купуват лекарства, заяви Василева. По думите й няма ограничение да бъдат назначени дори хора, които са придобили право на пенсия.

"Това ще даде възможност за по-добри доходи на пенсионираните медицински работници. Идеята е да бъде включен целият ресурс от хора, които желаят да работят в тази сфера", добави Мая Василева.

Патронажните грижи ще са насочени към хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и към хора с увреждания и техните семейства, хора, които нямат близки и за които има социална необходимост от почасови услуги. В момента се събира информация за нуждаещите се и желаещите да получават услуги по проекта от всички населени места в общината. Ще се изготви анализ, на основата на който да се определят целевите групи потребители, както и да се предвиди назначаването на необходимия брой медицински лица и социални асистенти, каза Василева.

Тя посочи още, че този проект е изключително необходим, особено за хората в малките населени места, които са лишени от ежедневни здравни грижи. Целта е също да се ограничи нуждата от настаняването им в специализирани институции.

Предвиденият бюджет за община Ловеч е над 380 хиляди лева, като услугите ще започнат да се предоставят от септември.

Предложението трябва да бъде разгледано от Общинския съвет на следващото му заседание. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
667 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Това е тай правилното решение за социалните помощи

2019.01.19 | 07:16

1

Не трябва при един стар човек, асистент да стои по 8 часа, а при друг да няма никой. Има толкова безработни млади хора, и по селата и по градовете, може спокойно един човек да се погриже поне за 5 човека и така всички стари хора ще са под наблюдение и ще им се помага при нужда.

Добави коментар

Водещи новини