Каракачанов участва в честванията за 130-годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк

  • 18 януари 2019 17:43

  • 485
  • 3
Каракачанов участва в честванията за 130-годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк
© Булфото (архив)

Днес отбелязваме 130 години от създаването на една славна българска войскова част – 23-и пехотен Шипченски полк. В своята бойна история полкът участва в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни не в името на международни ангажименти. Войниците и командирите от полка воюваха за освобождението на българските земи, останали под турско робство, и за свободата на своите братя.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Казанлък на ритуала пред паметника на загиналите воини за свободата на България днес, 18 януари, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той припомни славните победи на 23-и пехотен Шипченски полк – превзел Одрин през Балканската война, защитил Брегалница и Кюстендил през Междусъюзническата война, достигнал до бреговете на Охридското езеро, участвал в сраженията за освобождението на град Струга през 1915 г., стигнал до Адриатика, разгромил френски и руски части в настъпателната Леринска операция при отбраната на Битоля. „Войниците и командирите на 23-и пехотен Шипченски полк със своята кръв очертаха етническите граници на България и това не трябва да се забравя“, каза още министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. В словото си той се обърна към присъстващите с призив да знаят своята история и героизма на своите деди.

„Българският народ е воювал винаги за своите ценности, изградени от православната християнска вяра и от съзнанието, че всички българи имат справедливото право да живеят заедно под един покрив и в една държава“, заяви министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

На ритуала, в който участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността връчи почетен медал „100 години Първа световна война“ на областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и други.

В знак на признателност към загиналите български воини, написали едни от най-славните страници в българската военна история, бяха поднесени венци и цветя. Честването, в което участваха множество граждани, ученици, членове на военнопатриотични и родолюбиви организации, продължи с преклонение пред паметната плоча на създателите на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“, който е и марш на 23-и пехотен Шипченски полк - подпоручик Константин Георгиев и композитора Михаил Шекерджиев. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на 9-а и 10-а опълченски дружини в района на военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в град Казанлък.

В отговор на журналистически въпроси министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността подчерта, че било логично партньорите от коалицията да го подкрепят за започването на преговори със САЩ за придобиване на нов тип боен самолет, още повече, че министърът на икономиката, с когото са съвносители на доклада, е излъчен от партия „Атака“. Министърът на отбраната посочи, че неговият стремеж е да бъде купено най-доброто въоръжение, което да бъде използвано в Българската армия.

На въпрос, свързан с охраната на военни обекти, министър Каракачанов отбеляза, че е практика частни фирми да бъдат наемани за тази дейност. В конкретния случай, посочен от депутати на БСП, става дума за обекти от състава на Съвместното командване на силите, което е провело процедурата, и е определило фирмите, които ще ги охраняват. „Още на 3 декември Служба „Военна полиция“ ме информира, че има проблеми с охраната на военни обекти. Тогава се разпоредих командирите на тези поделения да организират патрули, с които да засилят охраната“, каза още министър Каракачанов. Той разясни, че  през декември е изготвена концепция как да се преразпредели охраната на всички обекти, които са на Министерството на отбраната, или са свързани с него. „Моето становище е, че онези обекти, в които има военна продукция или опасни материали, трябва да се охраняват от фирмата на Министерството на отбраната „МОБА“. Обектите с отпаднала необходимост – от частни фирми“, посочи министърът на отбраната.

Той отбеляза още, че в началото на януари 2019 г. Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“ е дала становище на Съвместното командване на силите да прекрати договора с фирмата, която не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
485 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Суходолски бек

2019.01.18 | 21:37

3

Браво Каракачанка, баце ти си ще - ги очистиме!!!

Бate

2019.01.18 | 18:03

2

Браво Бате, т.е. Батето, т.,е. Иван ,...

Иван

2019.01.18 | 17:52

1

Браво Краси.Да живее България

Добави коментар

Водещи новини