В салона за клиенти на НАП в Бургас се предлага нова услуга за хора с увреден слух

  • 17 януари 2019 13:28

  • 351
  • 0
В салона за клиенти на НАП в Бургас се предлага нова услуга за хора с увреден слух
©

В салона за клиенти на Териториалната дирекция на НАП в Бургас се предлага нова услуга, която улеснява хората с увреден слух. Те могат да ползват видео жестов превод. С помощта на таблети се осъществява видео и гласова връзка с кол центъра на НАП за превод.

По този начин служителите на Агенцията могат да чуват превода, а клиентът с увреден слух да вижда преводача на екран. Комуникацията се осъществява в реално време с помощта на квалифицирани жестови преводачи. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция "Обслужване" в НАП- Бургас Сияна Димитрова.

На пресконференцията тя препоръча физическите лица да подават годишните си данъчни декларации по електронен път, без електронен подпис.

Това е най-лесният, бърз и безпроблемен начин за деклариране на данъци. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 65 хиляди бургазлии вече притежават и се възползват от възможностите му, каза Димитрова. В допълнение заместник-териториалният директор на НАП-Бургас Стефан Илчев посочи, че очакванията на приходното ведомство в морския град са за по-малко лични срещи с клиентите през 2019 година, именно заради електронните услуги, които Агенцията предлага предимно чрез персоналния идентификационен код.

От началото на започналата на 10 януари данъчна кампания в НАП-Бургас са подадени 446 годишни данъчни декларации като 257 от тях са по електронен път. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари, физическите лица могат да ползват 5 на сто отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари.

На пресконференцията бе съобщено още, че от 1 януари тази година е въведен нов размер на минималния осигурителен доход - 560 лева, което променя и задължителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 22,40 лева. При данъчните облекчения за деца вече не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението.

Тази година срокът за подаване на фирмените декларации изтича на 1 април, тъй като 31 март е в неделя.

Последвайте канала на

Novini.bg
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини