Стара Загора е бизнес град на България за 2011 г.

  • 27 февруари 2012 15:19

  • 964
  • 2
Стара Загора е бизнес град на България за 2011 г.
©

Стара Загора бе избран за Бизнес град на България – 2011 г. В надпреварата, инициирана от български медии, участваха 28 областни центрове, класирани по 28 показателя.

Успехът не е случаен, това е динамично развиващ се индустриален град с 7345 фирми и нетни приходи над четири милиона лева. Тук е също Тракийският университет, има 37 зони с безплатен безжичен интернет, а безработицата е сред най-ниските в страната. С изграждането на втори пътен възел с автомагистрала „Тракия” пък се очаква да се разрасне икономическото развитие не само на града, но и на региона.

За БНР кметът на града Живко Тодоров заяви, че престижното отличие е заслуга и на кметовете преди него, на дългогодишния труд на местните хора. Днес Стара Загора е голям енергиен център и средище на мощни производствени фирми. През 2011 г., за да подкрепи бизнеса в кризата, общината намали туристическата такса и бизнес таксата за смет.

„Стара Загора е пресечна точка на 3 транспортни коридора – разказа в интервю за Радио България кметът Живко Тодоров. – Очакваме тунелът под връх Шипка на Стара планина да се изгради с пари от следващия бюджет на ЕС /2014-2020 г./ Това ще засили търговията в региона, защото трафикът ще преминава през града и областта, а и ще се подобрят връзките ни с градове от съседните страни като Турция и Гърция.”

Кои са най-значимите бизнес проекти, с които градът спечели приза?

„Стара Загора от доста години има сериозни бизнес проекти, не само на територията на общината, а и в региона – посочи Живко Тодоров. – Но в енергетиката се изградиха нови мощности, които създадоха много нови работни места. Говори се дори за изграждане на нови 9-и и 10-и блок на ТЕЦ „Марица-Изток 2”. Това ще осигури още работни места, инвестиции и подкрепа за бизнеса. Както в много български градове, и в Стара Загора се изградиха няколко мола. В момента се прави още един. Това пък помага на строителния бизнес и търговията като цяло. Общината има важни проекти, които трябва да реализира през 2012-2013 г. по оперативните програми за над 100 милиона лева. Това ще подпомогне бизнеса, но и ще създаде заетост. Очакваме 1000 нови работни места. Различни инвеститори пък искат да закупят терени в Стара Загора за собствени бази и също ще създадат заетост. Така ще можем да минимизираме ефектите от кризата.”

Ще направите ли Стара Загора електронен град, както препоръчва президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното?

„Това е един от приоритетите ни – потвърди Живко Тодоров. – Заварената от мен електронна община в Стара Загора не ни задоволява като е-услуги, системата е неработеща. Тепърва ще внедряваме такива е-технологии, за да са доволни гражданите. Ще подобрим и работата на администрацията. Колкото по-добре се прилагат деловодните и счетоводни системи, толкова по-добър е контролът в общината, а служителите й се чувстват по-добре.”

Имате ли планове да развивате културен туризъм като важен център в Югоизточна България с древна история и култура?

„Много малко хора знаят, че в Стара Загора има неолитни жилища, които са на 8 хиляди години – посочи Живко Тодоров. – Целта ни е да подобрим визията им, а после да ги рекламираме и покажем на цяла България, защо не и на света? Там са първите наченки на живот, прастари сечива, съдове, инструменти, жилища, които са запазени в уникално състояние. Но искаме с пари по европроекти да ги дигитализираме, за да има какво да покажем на туристите, идващи в града. Освен това, имаме антична архитектура от тракийско време. За възстановяването й спечелихме проект за около 5 милиона лева. А музеят на религиите, открит миналата година от премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, показва съжителството на различни религии в една сграда. Тя някога е била тракийско светилище, после християнски храм, след това джамия, а днес музей. Тук може да се види различното развитие на града в епохите и годините. Така че Стара Загора има какво да покаже в културно-историческо отношение, но трябва да инвестираме в инфраструктурата и рекламата, а после с помощта на медиите, да стане достояние и на всички хора.”

Последвайте канала на

Борислава Борисова
964 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
BEROE

2012.02.27 | 21:15

2
SAMO STARA ZAGORA !
Ivan_SZ

2012.02.27 | 21:15

1
Struva mi se che ne e taka?!

Добави коментар

Водещи новини