Внимание, родители: Педофилите стават все по-активни в интернет

  • 16 януари 2019 08:07

  • 937
  • 0
Внимание, родители: Педофилите стават все по-активни в интернет
© Pixabay

Днес от Центъра за безопасен интернет ще поискат от парламентарната комисия на младежта и спорта спешни мерки срещу педофилите в интернет. Все по-трудно става да убедим децата, че игрите навън са много по-забавни и безопасни за тях и часовете, които прекарват онлайн, продължават да се увеличават, успоредно растат и рисковете. Педофилите стават все по-активни в сайтовете.

"От една страна, имаме текстове в Наказателния кодекс, които приравняват споделянето и притежаването на детска порнография с участието в полови актове - симулирани или реални. Наказанието предвижда до 5 години затвор, което означава, че не влиза в категорията тежко престъпление. От там идва проблемът, че могат да бъдат изисквани трафични данни само на заподозрян в тежко престъпление", обясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Емануиел Георгиев от Центъра за безопасен интернет.

По неговите думи според Закона за защитата на личните данни всяка страна членка на ЕС може да избере минимална възраст за регистрация в социална мрежа без изрично родителско съгласие. Той смята, че ако тя е 14 години, много деца ще се регистрират с фалшива възраст и вдигането на границата няма да помогне.

"Най-важното е да подготвим децата за дигиталната среда, а не просто да ги ограничаваме. За съжаление тук родителите се чувстват неуверени. Интернет не трябва да го разбираме само в техническия аспект, това е социална среда. Онлайн тормозът е това, с което най-често се сблъскваме", коментира Георгиев.

Специалистът обясни, че според изследване всяко пето дете се е срещало на живо с някого, с който се е запознало в интернет и рискът е огромен.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини