Експерт: С до 20% скачат сметките за ток и парно заради студа

  • 15 януари 2019 08:38

  • 1208
  • 0
Експерт: С до 20% скачат сметките за ток и парно заради студа
© Нова телевизия

Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година, каза в сутрешния блок на Нова телевизия енергийният експерт Атанас Тасев по повод прогнозираното увеличение на сметките за парно и ток заради ниските температури.

Само с един градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%. Всеки може предварително да си направи изчисленията. Очакват ни с около 15-20% по-високи сметки спрямо същия месец на предходната година. Става въпрос за "Топлофикация" и електроразпределителните дружества. Разбира се, това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества, заяви Тасев.

Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита, каза бившият член на КЕВР Еленко Божков.

Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо три пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита. Вторият фактор е, че в началото на миналата година беше променен начинът за определяне на балансиращата енергия. Тя вече също зависи от цената на свободния пазар. Третият фактор са технологичните разходи. Разпределителните дружества купуват на цена на свободен пазар и имат право и вероятно ще искат да бъдат компенсирани спрямо прогнозните цени. Може да се получи увеличение и с над 20% на цената на тока на бита, подчерта Божков. По думите му рязкото поскъпване може да е факт от 1 април.

Корекция от 1 април очевидно ще има, но не с такъв размер, каза Атанас Тасев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини