Красимир Узунов коментира изборите за президент през 2019 година в Македония

  • 15 януари 2019 08:11

  • 581
  • 0
Красимир Узунов коментира изборите за президент през 2019 година в Македония
© Кадър БНТ

Кондицията, в която се намира ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, за мен не позволява да окаже особена съпротива точно на тези избори, така, че най-вероятно ще имаме албанец, макар и реформиран социалист за президент. Това каза в сутрешния блок на БНТ президентът  на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов  по повод предстоящите президентски избори в Македония през 2019 г.

„Тепърва сметката предстои да дойде. Сега може би е най-хубавият момент, обръщението, персоналната благодарност към всеки един депутат, който е гласувал, към тези които не са гласували. Почна подписката за събиране на 150 хил. подписа от така наречената Обединена македонска диаспора за референдум, плашим се с избори“, посочи той. "Аз лично бих обърнал внимание на комплекта, който се оформя около името. Името върви със Закона за езиците. Ако вчера е даден в държавния вестник в така наречения македонски служебен вестник договорът от Преспа да бъде обнародван, заедно с него е даден и Законът за езиците. Същият този закон, който президента Георги Иванов отказа да го подпише“, коментира Узунов.

„Има и една друга новина, която е два дни преди последното съдбовното гласуване, това е кандидатурата за президент на управляващата коалиция. Той се казва Мухамед Зекири и е зам. -председател на Социалдемократическия съюз на Македония. Освен ново име, което все пак ако може този път да е окончателно, защото сме става ли свидетели на раждането на вековечната Република Македония, на референдума на 8 септември 1991 г. Ако този път е по-постоянно, а не за 25 години, би било по-добре, за да свикваме със съседите. Но те получават и език, който трябва да бъде употребяван за втори държавен за цялата територия на страната. Кондицията, в която се намира ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, за мен не позволява да окаже особена съпротива точно на тези избори, така, че най-вероятно ще имаме албанец, макар и реформиран социалист за президент“, обясни анализаторът. Според него става изключително интересно около нас. „Промените ще продължат, напрежението ще продължи“, подчерта той. Попитан възможно ли е македонският език да бъде легитимен във всички европейски и натовски страни в случай, че България не е признала официално този език, той отговори: „От тук нататък това е тест за малката патриотична коалиция, вицепремиерът Каракачанов заяви, че едва ли не ще наложи вето. Да видим дали това е по македонско обещание, където повечето куршуми са в тавана, а не там където трябва, или наистина ще се стигне до интернационализация на македонизма. Това на Заев е защитна реакция, той говори все повече за македонска идентичност, за македонски език, за македонска самобитност. Непрекъснато го вкарва това в устата на Ципрас, че вече е признато, т.е тя трябва да бъде легитимирана“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини