Нивото на водата в язовир "Тича" се вдигна с 63 см

  • 27 февруари 2012 11:11

  • 1578
  • 0
Нивото на водата в язовир "Тича" се вдигна с 63 см
©

С 63 см. се е повишило нивото на язовир „Тича". В момента сме на кота 183,6 и нивото на язовира е 2,40 метра под преливника, обясни пред Дарик управителят на „Напоителни системи" - Шумен инж. Юлиян Вълчев. По думите му, през последните дни в язовира са се влели около 12 млн. куб.м вода.

Свободния обем в „Тича" е около 40 млн куб.м.. Около 60-70% от снежната покривка във водосборния район на язовира вече е разтопена и тези 40 млн. куб.м. са достатъчен буферен свободен обем. „До преливане на язовира няма да се стигне", каза Вълчев

В събота следобед нивото на река Камчия е било повишено с 1,50 метра, днес обаче то е спаднало, каза още Вълчев. Сега язовир „Тича" се източва с 12 куб.м. вода в секунда. Поради това, че нивото на Камчия е спаднало и се е нормализирало от обяд язовира ще бъде източван с 15 куб.м. в секунда, обясни още инж. Вълчев.

„Постоянно ще наблюдаваме река Камчия и ако по някакви причини дойдат високи води ще коригираме и източването от яз. „Тича", заяви Вълчев.

Останалите 4 язовира, които „Напоителни системи"-Шумен наблюдава се поддържат на обем под 50%. Това са язовирите Нови пазар, Фисека, Кълново и Шумен.

Последвайте канала на

Novini.bg
1578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини