Военноморското училище във Варна празнува 138 години от основаването си (снимки)

  • 09 януари 2019 12:49

  • 250
  • 0
 Военноморското училище във Варна празнува 138 години от основаването си (снимки)
© Булфото

Днес с военен ритуал и награждаване на курсанти, студенти и служители отбелязаха рождения ден на училището.

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в Република България. Основите му са поставени преди 138 години в град Русе. Именно там на 9 януари 1881 година се формира Морско училище по разпореждане на Военното министерство на Княжество България.

За инициатор за създаването на учебното заведение се посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, завеждащ тогавашните ВМС на страната. Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази длъжност до март 1882 година.

През 1954 г. учебното заведение се нанася в сегашния учебен комплекс на ул. „Васил Друмев“ № 73. С Указ на Президиума на Народното събрание от 1956 г. то получава статут на висше инженерно морско училище и е преименувано на Висше народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 1960 г. то е вписано в регистрите на Международната морска организация (IMO) към ООН, с което се признават дипломите на възпитаниците му пред всички корабособственици по света. От 1991 г. названието му вече е Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини