Загиналият под връх Ботев планинар е бил опитен

  • 07 януари 2019 20:00

  • 1414
  • 0
Загиналият под връх Ботев планинар е бил опитен
© pixabay

При тежки метеорологични условия приключи акцията по свалянето на тленните останки на туриста, който загина вчера в подножието на връх Ботев. Другият мъж, с когото са поели заедно към върха, е слязъл от планината невредим. В акцията участват четирима спасители.

Потеглят с риск за собствения си живот заради лошите метеорологични условия и висока лавинна опасност. Акцията приключи в местността Паниците край Калофер - изходен пункт към хижа "Рай" и към връх Ботев. Туристите са били опитни и добре подготвени, но условията в планината са били неблагоприятни.

Стопаните на хижа "Рай" са ги посъветвали да не тръгват.

"По думи на неговия спътник той се е подхлъзнал, замотали са му се котките и е полетял 150-200 метра през скални прагове и е получил наранявания, несъвместими с живота", каза Георги Стамов, ПСС - Пловдив пред БТВ.

Планинската спасителна служба получава държавна субсидия, която тази година е увеличена от 816 хиляди на един милион. Тя обаче покрива част от дейността. Разходите по спасителните акции на туристи се покриват с парите от застраховки.

"Хората, които си правят застраховка, очевидно по-рядко претърпяват инцидент и имат по-отговорно отношение към планината", коментира директорът на ПСС Емил Нешев.

По данни на ПСС над 60% от туристите, потърсили помощ в планината, са без застраховки, а някои от най-широко отразените спасителни акции са останали за тяхна сметка. Тримата младежи, които изчезнаха в района на хижа "Рай" през май 2014 г., както и мъжът, който бивакува през зимата на 2016 г. на билото на Стара планина, все още не са възстановили разходите на Планинската спасителна служба.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини