Смелчаци от цялата страна скачаха за кръста (обновена+снимки)

  • 06 януари 2019 13:06

  • 1992
  • 6
Смелчаци от цялата страна скачаха за кръста (обновена+снимки)
© Булфото

Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на езерото в  столичния жк. "Дружба". Мъжът е от София и участва за осма поредна година в изваждането на кръста на тържествения водосвет. Той пожела здраве и благополучие за всички и каза, че не е имал предварителна подготовка в плуването в студена вода. 

В тазгодишния ритуал по изваждането на Светия кръст от водите на езерото в жк. "Дружба" са участваха 51 мъже, като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18. 

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде много успешна година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Любослав разказа, че се занимава със спорт, след като през миналата година е завършил спортното училище в Кюстендил, с профил джудо. Той допълни, че за трети път участва в съревнованието по изваждане Богоявленския кръст и за първи път успява през тази година. В състезанието днес се включиха над 20 младежи. В ритуала по традиция участват само православни християни.

31-годишният Стефан Гаджов извади кръста на Богоявление от ледените води на река Марица в Пловдив. Хвърлянето му бе съпроводено от салюти, а смелчакът се оказа най-бърз от всички близо 87 млади мъже, които влязоха в студените води на Марица. За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития днешен Йордановден той спечели благородната битка в конкуренцията на около 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да спасяват светинята.

В Пазарджик 16-годишният състезател по триатлон Борислав Палашев извади Богоявленския кръст от ледените води на р. Марица пред погледите и под аплодисментите на стотици жители на града, дошли да видят ритуала на Йордановден.
Момчето е държавен шампион в този спорт и успя да се пребори за светинята в конкуренцията на 12 младежи, които също скочиха в реката.

Офицерът от 101-и Алпийски батальон Димитър Панайотов извади кръста от водите на р. Черна на Богоявленски водосвет в Смолян. Светата Литургия и водосвет в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" бяха оглавени от архимандрит Висарион в съслужение със свещеници от Смолян. Архимандритът освети и бойните знамена на 101-и Алпийски батальон.

Второкурсникът в Националната спортна академия Живко Господинов, който извади Богоявленския кръст от морето край Балчик, дарява паричната награда на болен мъж.

Състезателят по лека атлетика при клуб "Черно море" в Балчик спечели надпреварата сред дванайсет мъже. Плувците, най-младият сред които е 18-годишен, а най-възрастният - на 65 години, се гмурнаха във вълните при температура на водата пет градуса под нулата. Победителят си пожела той и близките му да са здрави през цялата година, а паричната премия от 200 лева на общината предоставя на мъж от село Оброчище за лечение в чужбина.

Тринадесет младежи в народни носии се хвърлиха в реката на водосвета в смолянското село Момчиловци. Разпятието бе извадено от студента Анастас Цветков. Потопилите се в ледените води мъже извиха хоро в реката под акомпанимент на родопска каба гайда.

Студентът по геология Самуил Йошков /23г./ извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото "Монтанезиум" в центъра на областния град. Самуил успява да извади кръста в Монтана за трети път през последните пет години. Той тренира плуване и скално катерене.

Двайсет и тригодишният спортист Пламен Атанасов, който се занимава със стрийтфитнес, извади кръста на Богоявление, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум. Общо 16 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците бяха на възраст между 19 и 47 години. Температурата на водата бе около три градуса, а на въздуха - минус два градуса. Русенецът Пламен Атанасов хваща кръста за първи път, като участва за трета година в ритуала. "Пожелавам здраве за себе си и за всички. Това е най-важното - всичко друго се постига", каза младежът.

Единадесет смелчаци се хвърлиха днес в студените води на р. Дунав край Силистра, като първи до богоявленския кръст достигна 25-годишният Иван Цветков. Въпреки че работи в чужбина, мъжът се е завърнал за ритуала, в който участва за 7-ми път, но за първа година е победител. Той, както и останалите участници в надпреварата, получиха парични награди от митрополията, общината и от областния управител.

Тридесет и три годишният Ивайло Енчев за трета поредна година извади богоявленския кръст от студените води на река Осъм в Ловеч. Заедно с него в реката се хвърлиха още седем младежи.

На светлия християнски празник Йорданов ден – Богоявление, традиционно се проведе ритуалното потапяне на Светия кръст в Банско. Ритуалът бе предшестван от литийно шествие от храма “Св. Троица” до централната градска част и празнична Света литургия. Шест претендента се бориха за честта да спасят Светия кръст, като най-чевръст се оказа Радослав Тодоров.

Тридесет и седемгодишният Тихомир Митов спаси митрополитския кръст на Богоявление от водите на река Лева край Враца, съобщиха от общинския пресцентър. Врачанинът участва за десета година в традиционния ритуал за Йорданов и за трети път вади кръста от водите на река. Тази година, за да спасят кръста в ледените води на река Лева, са се хвърлили 22 мъже от Враца и близкото село Згориград. По традиция кръстът се хвърля от моста над реката край селото.  Победителят е получил парична награда от кмета Калин Каменов, който пожелал на присъстващите здраве, много сили и успех. Всички участници в ритуала са отличени с извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино. Хиляди жители и гости на града са се стекли в прохода "Вратцата", за да участват в празника, се посочва в съобщението. Преди началото на традиционния народен обичай Врачанският митрополит Григорий е отслужил Богоявленски водосвет. Традиционното хвърляне на кръста бе извършено в Оряхово, Козлодуй, Мизия, Мездра и Зверино и други градове и села с по-големи реки в областта.

За седма година рейнджърът от Афганистан Стефан Стефанов извади богоявленския кръст от река Тунджа в надпревара с други 19 мъже.  Военнослужещият вече притежава два кръста от предишните си участия в Богоявленския ритуал. 38-годишният Стефанов служи във военно формирование 52590 край Ямбол и е участвал в две умиротворителни мисии зад граница. По-рано пред храм "Св. Николай Чудотворец" местни свещеници отслужиха Велик водосвет и осветиха бойните знамена на военните формирования в ямболския гарнизон. След това с литийно шествие множеството стигна до моста на Тунджа за градския парк, където архиерейският наместник архимандрит Димитрий хвърли кръста в заледените води на реката.

Близо 80 смелчаци се хвърлиха днес в ледените води на морето край Варна. Най-възрастен сред тях бе 79-годишният Васил Тепеделенев, а най-младият - Валентин Сурталов на 15 години. Кръстът извади 18-годишният Александър Матев, ученик в крайморския град. Младежът посочи, че скача за втори път и пожела на всички свои съграждани и сънародници много здраве и късмет през 2019 година. През тази година Богоявление във Варна мина под знака на благотворителността. Част от младежите скочиха в знак на съпричасност с 6-годишния Младен, парализиран след поставена ваксина.

Петко Марангозов извади Богоявленския кръст в Търговище. 26-годишният мъж участва в ритуала за Йордановден за втора поредна година, каза той след излизането от водите на замръзналия градски шадраван.

Деветгодишно момче се хвана с по-възрастните батковци и чичовци на мъжкото ледено хоро на днешното Богоявление в Харманли. Близо 40 смелчаци в народни носии влязоха за Йордановденския ритуал в студените води на река Харманлийска под прехвърчащия снежец.

"Не ме е страх и не ми е студено", каза малкият Кристиян след народния танц и изваждането на кръста. Празникът започна с литийно шествие, което тръгна от сградата на общината. На брега на реката свещенослужители отслужиха водосвет, а стотици жители и гости на общинския център се събраха по бреговете й.

Курсантът Пламен Георгиев от НВУ "Васил Левски" извади кръста от ледените води на Янтра във Велико Търново. Над 30 смелчаци участваха в богоявленския ритуал по изваждането на кръста от реката край Владишкия мост. Победителят е от град Николаево, четвъртокурсник в специалността "Разузнаване" на НВУ "Васил Левски". Той беше посрещнат от началника на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов, който го награди с няколко дни отпуск.

За втора поредна година пловдивският митрополит Николай възглави празничното богослужение на Богоявление в Кърджали. След празничния водосвет той освети знамето на 68-а бригада "Специални сили" по време на тържествена церемония пред средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча" в кв. "Веселчане", а строят прие бригаден генерал Явор Матеев.

Двайсет и двегодишният пожарникар Андриан Сократев извади Богоявленския кръст от морето край Каварна, съобщиха от пресцентъра на общината. Победителят в надпреварата повтаря успеха си от Йордановден през 2016-а, когато пръв стигна до Светия кръст. На днешния празник младият мъж пожела на всички, дошли да почетат традицията, да са живи и здрави и догодина повече смелчаци да се гмурнат в морето за спасението на Христовото разпятие, информират от общината. Празникът е събрал на морския бряг стотици граждани на Каварна. Отец Василий Селемет отслужи Велик водосвет. Осмина смелчаци са се хвърлиха в морските води за Светия кръст. Освен победителя всички участници в ритуала са получили подаръци от общината, посочват от кметската управа.

Двадесет и седем годишният Калоян Лазов извади кръста на Йордановден от водите на езерото в парк "Йордан Капсамунов" в Стара Загора. Излизайки от ледените води той пожела здраве, любов и благоденствие на всички. Калоян бе един от над 25 скочили във водите на езерото на Богоявление, най-младият от които само на 13 години. След улавянето на кръста мъжете извиха хоро във водата и изпяха химна на България. Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от епархията отслужи празнична Света литургия в катедралния храм "Св. Николай Чудотворец". По-късно в двора на храма бяха осветени бойните знамена на военни формирования.

Мъже от група "Йордановден" от София пристигнаха днес във Вършец и играха хоро в ледените води на река Ботуня в курортния град. Облечени в национални носии 14 души навлязоха в банския вир в реката с национални знамена и играха там хоро пред погледите на много местни хора и гости на града. Местният свещеник Петко Балджиев отслужи тържествен водосвет и хвърли богоявленския кръст в реката. Пръв до него стигна 18-годишният Георги Замфиров от Вършец, който учи в спортно училище в София. Кметът на Вършец Иван Лазаров награди младежа със 100 лева от местната община, като подарък за него остана и дървеният кръст, който извади от водите на реката.

Двадесет и шест годишният Богдан Георгиев извади днес богоявленския кръст от водите на Дунав край Видин. Единадесет смелчаци се хвърлиха във водите на Дунав за да извадят богоявленския кръст. Богдан Георгиев получи осветен сребърен кръст от митрополит Даниил и парична награда от 100 лева от видинския кмет Огнян Ценков.На всички участници Общината раздаде парични награди.Стотици видинчани наблюдаваха ритуала и бяха благословени от видинския митрополит Даниил. По-рано днес във Видин Богоявление (Йордановден) започна с тържествена Света литургия отслужена в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски".Службата бе водена от видинския митрополит Даниил.От храма потегли литийно шествие до градския плаж край крепостта "Баба Вида", където бе хвърлен Богоявленският кръст във водите на река Дунав. В Община Видин общо 571 души днес празнуват Йордановден, съобщават от видинското кметство. 

Десетки влязоха в Дунав край Свищов за да извадят кръста днес. Победителят е 32-годишният Свилен Петков, който за първи път участва в богоявленския ритуал, съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община.  Той е бил поздравен от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и зам.-кмета Борислав Замфиров. Те са му връчили финансова награда, икона и кръста, който сам е извадил.  Участниците в ритуала са извили дунавско хоро на брега на реката в съпровод на фолклорната формация "Родопико".

Край Историческия мост на река Вит при Плевен, след като бе отслужен молебен за здраве, 34-годишният Павлин Първанов пръв хвана и целуна Богоявленския кръст. Късметлията е служител в автосервиз, участва за първи път в ритуала и ще получи парична награда от 300 лева от общината. Той е баща на две момчета - на 4 и на 7 години, които днес бяха заедно с него край реката. Близо 30 мъже на различна възраст участваха в ритуала за вадене на кръста от водите на река Вит, а стотици плевенчани и гости на града бяха зрители на събитието. За поредна година в реката се изви ледено мъжко хоро, развято бе българското знаме, мъжете изпяха националния химн.  В ритуала участваха музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл, които пресъздадоха обичая във вида, характерен за Северняшката етнографска област.  За шести път за здраве влезе в реката и най-младият общински съветник на Плевен - Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден. 

Тридесет и пет мъже от пернишкото село Кладница пробиха леда и играха хоро във водите на река Кладнишка в местността "Йордан" в южните склонове на Витоша. Кръста грабна най-младият участник в хорото - 14-годишният Йордан Йорданов, който днес празнува имен ден. Хорото продължи около 20 минути при температура минус 7 градуса. В Кладница се играе мъжко хоро на Богоявление четвърта поредна година. След ритуала в манастира "Св.Николай Чудотворец" бяха раздадени 200 порции благословено ястие - вариво. Събраните средства от богоявленския ритуал в с.Кладница ще бъдат дарени на малката Ванеса Николаева от Перник, която се нуждае от лечение в чужбина. Ритуал по хвърлянето на кръста имаше и в гр.Батановци, селата Драгичево и Рударци. В църквите в Пернишко до преди няколко години светинята се разиграваше на търг на Богоявление. Вече кръстът се дарява на нуждаещи се, обикновено болни хора и престоява в дома им 40 дни за изцеление.

Трийсет и осем годишният Емил Георгиев извади богоявленския кръст от водите на река Росица край Павликени, съобщиха от пресцентъра на общината. В традиционния ритуал на Йордановден са участвали десетки мъже от Павликени и съседните населени места. Победителят е от село Лесичери, а заедно с него е бил и единадесетгодишният му син - Мартин.  Най-възрастният смелчага, влязъл в ледените води на реката е бил 72-годишният Васил Галев от Бяла черква. По традиция архимандрит Георгий е благословил всички участници и е осветил кръста. Кметът на общината Емануил Манолов е връчил парична награда на победителя и на останалите участници.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1992 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.01.06 | 16:36

6

Мръсен турчин, бягай в джамията да удряш челото, маймун!

2019.01.06 | 16:22

5

Българи юнаци!

Томбата Дончев

2019.01.06 | 16:19

4

Тоя Мунтанския дерибей на 21 години от толкова стероиди е наприл преса но ташаците му са изчезнали

Вероника

2019.01.06 | 15:43

3

В най-истинския град в България - Копривщица, в един от най-хубавите български празници- Богоявление, кръста хвана Гошо Гергов!!! - обещаващ български волейболист :)

j

2019.01.06 | 13:48

1

pedal4eta jalki

Българин

2019.01.06 | 15:38

2

боклук

Добави коментар

Водещи новини