В областната администрация в Разград са издадени първите апостили

  • 03 януари 2019 18:49

  • 595
  • 0
В областната администрация в Разград са издадени първите апостили
© gettyimages (архив)

В областната администрация в Разград бяха издадени първите апостили върху документи за чужбина, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Новата административна услуга, въведена от началото на 2019 г. се извършва от областните администрации и касае само документи по гражданско състояние, издадени от общинските администрации: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. Досега услугата се извършваше в Министерството на външните работи и децентрализацията й е в улеснение на гражданите, на които не се налага да пътуват, спестяват им се време и разходи, подобрява се и административното обслужване, посочват от институцията.

От там уточняват, че в областните администрации се издават заверки-апостили не само на документи, издадени от общините в съответната област, а от цялата страна. Именно такъв бе случаят с първите три легализирани документа - удостоверения за наследници и семейно положение, и акт за смърт на родственик, на жителка от съседна област. Жената сподели, че за нея издаването на апостилите в Областната администрация в Разград е било голямо улеснение. До края на деня в разградската институция бяха издадени още шест апостила, допълват от областната управа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини