Пияни джигити карат с фалшиви книжки

  • 26 февруари 2012 06:35

  • 3398
  • 2
Пияни джигити карат с фалшиви книжки
© Булфото

Шофьори, чиито книжки са били отнети заради алкохол, превишена скорост или дори убийство на пътя, си купуват фалшиви свидетелства и отново се качват на колите си. Това съобщиха пред „Монитор” служители от Пътна полиция.

Последният хит сред ментетата бил отпечатването на книжка върху бяла пластика за кредитна карта. С такова свидетелство столични катаджии заловили германец, който участвал в катастрофа на ул. „Бойчо Бойчев”.

Справка на вестника показа, че полицаите в цялата страна са заловили 243 подправени книжки през изминалата година. Други 61 документа били хванати от митничари при опит да бъдат изпратени на наши сънародници зад граница. В края на януари за шофиране в Мюнхен с книжка, издадена на името на мъртвец, ром от Пазарджик беше пратен за 4 години зад решетките.

За да са нащрек за ментетата, униформените са минали на курс за разпознаване на всички отличителни белези, които носят оригиналите и копията. Според оперативната информация на службите добро качество шофьорска книжка на черния пазар струва 1200 лева, докато изпълненията на средно ниво могат да се купят за около 700. Предполага се обаче, че доста по-малко е платил германският гражданин, който е един от последните със спипана фалшива книжка в София.

„Бяха ни изпратили на катастрофа на ул. „Суходолска” и „Бойчо Бойчев” между мотоциклетист и автомобил. Мотористът беше със средна телесна повреда, тъй като беше счупил крак”, разказа пред „Монитор” инспектор Кръстев от отдела за тежки произшествия към КАТ-София. Германският шофьор представил на Кръстев лична карта и шофьорска книжка с еднакви имена, но свидетелството се сторило странно на полицая. Той поискал документът да бъде проверен в Шенгенската информационна система, откъдето станало ясно, че на територията на Европейския съюз не е издавана подобна книжка.

Така мъжът бил задържан в столичното Шесто районно, като било уведомено и германското посолство. Обикновено около 50% от заловените фалшиви книжки са на чужденци. Най-често турски, сръбски, македонски и китайски водачи се снабдяват с ментетата.

Според разследващи качествените копия на свидетелство стават на същия принцип, на който се прави и личната карта. За целта фалшификаторите първо се снабдяват с истински документ, който използват за основа, тъй като оригиналът има всички необходими белези и защити, които не могат да се подправят.

Депо за „основите” в момента са повечето заложни къщи в София. Там всеки желаещ може да продаде личната си карта или шофьорска книжка на цена между 30 и 50 лв. за бройка, като по-късно документът се обявява за откраднат в МВР. Срещу 50 лв. търговия с лични карти се извършва и в малък сервиз за джиесеми в района на Петте кьошета в столицата, видя репортер на „Монитор”. След това стоката се изкупува от заложните къщи от т.нар. дилър посредник, който е готов да плати 80-100 лева за бройка. От дилъра вече истинският документ отива в ръцете или на втори посредник, или директно във фалшификаторите. Човекът, който си поръчва документа, контактува винаги с посредник, а последният никога не пита клиента къде, защо и как ще се използва документът.

Последвайте канала на

3398 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.04 | 11:35

2
Проблемът не е в това, че джигитите са пияни. Проблемът е в това, че 80% от шофьорите и трезви не знаят от къде се влиза в колата, а им дават книжки.

2013.10.04 | 11:35

1
За фалшификацийте носят вина и от МВР. Личните ни документи са с такива снимки че сами трудно можем да се познаем на тях

Добави коментар

Водещи новини