Цветелина Уланд продължава битката за своите деца

  • 27 декември 2018 09:53

  • 1040
  • 2
Цветелина Уланд продължава битката за своите деца
© Кадър - БТВ

Тъжна и самотна Коледа прекара семейството на българката Цветелина Уланд, чиито деца бяха отнети от норвежките социални служби.

Казусът, за който ви разказахме през пролетта, започва с развода с мъжа ѝ, който завежда дело срещу нея. Службата за закрила на децата отнема момичето на 11 г. и момчето на 10 г. с мотива, че са твърде зависими от майка си и тя ги настройва срещу бащата. Развитието през последните няколко месеца е към по-лошо – на Цветелина ѝ е забранено да вижда децата си до края на януари, после ще има право само на по час и половина с тях на всеки два месеца и то само ако говори с тях на норвежки, като те вече са дадени на бащата. Той, на свой ред, ги е лишил от интернет и телефони и не позволява и на приятелите на момчето и момичето да им помагат да се свързват с родната си майка.

От службата „Барневерн” не виждат проблем в това, посочи Цветелина пред камерата на БТВ. В същото време, момичето вече се налага да посещава детски психолог. Тормозът на институциите вече е обхванал и родителите на българката. Преди месец баща ѝ – Георги Попов, минал покрай двора на училището в Арендал, където учи едното му внуче. Навън обаче нямало никой и той продължил. Човек от училището го настигнал, снимал го и, когато разбрал, че е българин, се обадил в полицията.

Двама униформени дошли с него в квартирата му, за да покаже личен документ. След това го арестували. „Вкараха ме в една килия 2 на 2. След около 1 час казаха „Излезте!”. Жената, която може би е шеф на полицията там, каза: „Г-не, повече там да не ходите в това училище, идете си!”, разказа възрастният мъж.

Цветелина посочи, че баща ѝ бил пуснат без пари и без телефон да се прибира 5 километра пеша на минус 3 градуса и силен вятър. Никой не попитал дали не взема лекарства или инсулин. „Съдебното решение не препоръчва да има среща с бабата и дядото от страната на майката, защото може да създаде конфликт, но няма забрана”, подчерта тя. Според нея в момента властите ограничават правото на придвижване на семейството, защото тя живее в центъра, където е училището, и на практика, винаги има риск да бъде арестувана – даже и да не опитва да види децата си.

Битката на българката за правото да отгледа децата си продължава в апелативния съд. По думите ѝ властите намекнали, че няма да я допуснат да обжалва, но след като нейната адвокатка ясно подчертала, че случаят ще отиде в Страсбург, размислили.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1040 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
име

2018.12.27 | 10:20

2

джендърите не вярват на сълзи. още по-вече на държавно ниво.

2018.12.27 | 10:12

1

Системата на Норвегия е много „тоталитарна на практика най богатата държава в Европа има изкован механизъм да защитава своите поданици до дупка независимо чия е вината там жените се третират като втора ръка хора особено чужденците!

Добави коментар

Водещи новини