Нарушава ли тайният арест правата на децата?

  • 21 декември 2018 08:02

  • 603
  • 3
Нарушава ли тайният арест правата на децата?
© Нова телевизия

Промените касаят задържане под стража в следствен арест. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Калоян Станев от Национална мрежа за децата по повод промените в Наказателния кодекс, които позволяват непълнолетни да бъдат задържани до 24 часа без родителите им да бъдат уведомявани за това.

Имаме притеснения. Правата на децата у нас не са ценност, заяви Станев.

По думите му условията в следствените арести за деца са също толкова лоши, колкото тези в арестите за вързрастни.

Диляна Гитева от Национална мрежа за децата е категорична, че не може да се каже, че нещо, което толкова тревожи гражданите е преекспонирано.

Това е една недомислица, но това не значи, че тя не е притеснителна. Можем само да си представим какво би минало през главата на родител, чието дете не се прибере вечерта, посочи тя.

По думите ѝ няма европейско изискване България да приеме такива разпоредби, както твърдят властите. Това са мерки, които представляват стъпка назад от гледна точка правата на гражданите. Има много европейски директиви, които не сме транспонирали, а сме се хванали за такава, която ограничава права, подчерта Диляна Гитева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
603 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Коткар

2018.12.21 | 12:11

3

Специалните случаи, ще са всички случай, в които някой изрази недоволството си към ГЕРБ!

2018.12.21 | 09:39

1

"Таен арест" Абе вие тъпаци мръсни в тоя парламент , грам мозък нямате! Май е дошло време да ви линчуваме на куп ! Безмозъчни тикви !

2018.12.21 | 10:36

2

Г-не с кило мозък, не разбрахте ли яе това се отнася за специални случаи (тероризъм) Или и вашате реакция е чул но недочул, като президента.

Добави коментар

Водещи новини