Предлагат минивецове да помагат на София да диша нормално

  • 19 декември 2018 11:57

  • 1787
  • 1
Предлагат минивецове да помагат на София да диша нормално
© личен архив

Това е една от мерките за подобряване на чистотата на въздуха в София, които предлага инж. Симеон Славчев от новоучредената партия МИР, който е общински съветник в София от ПГ-5. Идеята му е да се изградят минивецове в столицата, тъй като водоснабдяването е по гравитачен път, а това от своя страна щяло да допринесе за зареждане на електрически градски транспорт, който пък можело да е напълно безплатен?! Дали мнозинството ще приеме и даде старт на тези мерки, ще стане ясно още в началото на идната година. Печалната политическа практика обаче показва, че всички управляващи мнозинства в периода на т.нар. "демократичен преход" високомерно отхвърлят предложенията на хората в опозиция. Без оглед на това дали са полезни, прагматични и рационални. Дано този път в СОС се създаде прецедент. Ето какво каза по темата за силно замърсеният въздух, който дишаме, и възможните мерки за пречистването му, инж. Славчев:

"Мерките за подобряване на чистотата на въздуха, които досега СО прилага, са абсолютно неефективни. Доказателства затова са ежедневните протести на хората в различни квартали на столицата. Ние искаме да помогнем за решаването на този недъг и направихме спешна работна група от представители на кметството, от различните партийни групи в общината и тези в парламента. Необходими са и незабавни законови промени.

Много граждани са активни и дават добри предложения, не трябва да ги пренебрегваме. Не само в София, навскъде общините не бива да си затварят очите и да се правят, че не виждат съществуващите проблеми със замърсяването на въздуха. Столицата ни е на първо място сред страните в ЕС по астматични заболявания, най-вече сред децата.

Затова аз внесох конкретни предложения в Столичния общински съвет и ресорната комисия по екология и силно се надявам, че ще се получи политически и обществен консенсус по тази тема. Всъщност, една от основните цели на новоучредената ни партия МИР, е да се заеме с решаването на реалните проблеми на хората в градовете. Залагаме на експертното начало и с такива специалисти от различни институции набелязахме конкретни мерки за подобряване на чистотата на въздуха.

- Предлагаме да се дават енергийни помощи под формата на ток и газ, а не както досега - дърва и въглища.
- Да се променят отоплителните системи на гражданите и да се инвестира в газифициране.
- Също така и промяна на отоплителните уреди, които да не замърсяват.
- Да се учреди фонд, който да се разходва за саниране на сградите и енергийната им ефективност. Доказано е, че така се спестява до 50 на сто от енергията, а и общината има възможност да го направи.
- Предлагаме също така в дните на силно замърсяване с фини прахови частици да се въведе безплатен градски транспорт и забрана на движението на частни автомобили в центъра.
- Да се инвестира в пълната електрификация на градския транспорт. Това е възможно да се направи чрез множеството съществуващи европрограми.
- Изключително важно е в София да се изградят минивецове. Това е възможно, поради подходящата "В и К" структура, която довежда водата до София по гравитачен път. Тези минивецове могат да захранят целият електротранспорт безплатно, дори и уличното осветление, пресметнаха наши специалисти.

Всички тези мерки са възможни за незабавно приложение, стига да има воля от страна на управляващите. Силно се надявам, че мнозинството ще оцени и ще погледне прагматично на нашите предложения, защото здравето няма цена. Софиянци имат право да дишат нормално, българите в останалите градове също. Всички живеем в градовете и селата ни и е важно да се грижим с общи усилия за общият ни живот. Възрастните хора казват, когато човек е здрав, той е богат. И са прави.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1787 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стефан

2018.12.20 | 07:28

1

Идеята е добра , но трябва да видим имаме ли такава" НАША" фирма и някоя преференция за тока след това от нашия КЕВР. Всичко трябва да е изпипано!

Добави коментар

Водещи новини