Компот от голи тела? Наистина ли това искате?

  • 17 декември 2018 17:00

  • 3999
  • 10
Компот от голи тела? Наистина ли това искате?
© Wikipedia

С интересен протест група недоволни граждани по халати демонстрираха, че са против това Централната минерална баня на София да се превърне изцяло в музей. Те искат все още незаетата част да се върне към оригиналното си предназначение. 

Има три неща, които ми се иска да споделя тук:

Реакцията на мнозина, която се забелязва за почти всеки проблем напоследък. А именно: „ние други проблеми нямаме ли си? до това ли опряхме сега? тия работа нямат ли си?“ 

Така-а-а-а:  отзад напред: очевидно си имат работа – да протестират за нещо, в което вярват. И това е работа и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки нормален човек, който иска да живее по-добре и е част от гражданско общество. Мълчаливците, ако обичат, да си мълчат и когато дойде време за оплакванията!; „до това ли опряхме сега?“… с тази логика никога до нищо няма да опрем и ще си го караме по течението – едни викат: „помогнете на пенсионерите“, отговарят им: „до тях ли опряхме, колко сираци има, помогнете на тях!“, после се появява някой да търси сметка защо на сираците помагат, колко болни и инвалиди има, накрая всички вдигат ръце, пращат си децата зад граница и ви казват: „ми… тука е така, кво да се прави!“ А, нищо, стойте си вкъщи да гледате телевизия. 

Второто нещо, което ме вълнува, вторият стълб на този текст, е мнението на мнозината, който искат да имат минерална баня в София. Уважавам мнението ви и позицията ви и най-вече факта, че сте там и ги защитавате. И аз щях да се включа при вас, ако смятах, че искам баня в София. Хората, които искат баня, вероятно свързват образа ѝ с онова колоритно и славно минало на столицата ни и си го искат. Е, имам лоша новина за тях… след малко. 

Което ни води до третата част – какво мисля и какви са съображенията ми към връщането на старата функция на банята. 

Та, едни хора с подозрение заявяват: „Докато го правят на музей, ще усвоят „неправилно“ едни пари от нужните“. Мхм, понеже, докато ви я правят на функционираща баня, няма да усвоят „неправилно“ нищо, нали? 

От протестиращите заявиха, че навсякъде могат да се правят музеи, но банята е една. Е, не мисля, че навсякъде могат да се правят музеи. Инфраструктурата на София е претъпкана като консервна кутия. Особено централната част на града, където ЛОГИЧНО трябва да са музеите. Съжалявам, но не мисля, че музей в „Обеля“ е чудесна идея или пък в „Студентски град“, „Манастирски ливади“ или в полите на Витоша. Никъде в нормалните градове с традиции музеите не се правят в периферията. 

Преди много години за мен и голяма част мои съученици Националният исторически музей беше разкошно забавление. Да, дори и за малоумници, които сричаха в час. Но тогава беше друго време – без джиесеми, камо ли смартфони, интернет в джоба и филми on demand, и всякакви вдебиляващи забавления. 

После пораснах и продължих да ходя там – просто ей така, за забава. Когато го преместиха от Съдебната палата, където се помещаваше, и го пратиха на гъ… на долната част на гърба на географията, повече не стъпих там. Първо, защото е невъобразимо неудобно; и второ, защото го сметнах за обидно историята и изкуствата на народите, живели по земите ни хилядолетия да се изхвърлят от дома си, за да се върне той на някакви си магистрати, които още тогава се ползваха със славата на ползватели на обществени механи, а не на обществени музеи и артистични пространства. 

Така че – не, музей не може да се направи навсякъде. 

Едни от най-известните забележителности на Рим, Лондон и Ню Йорк кои са? Музеите. Къде се намират? В централните им градски части (с изключение на специализираните или архитектурните паметници – замъци и т.н.). Какво няма там? Функционираща обществена баня. 

И сега, един доста основен аргумент: наистина ли искате компот от голи тела да ферментира в София, през 21 век? Не, наистина ли това искате? Точно в момент, в който хората масово започнаха да избягват дори обществените басейни. Звучи ми като безсмислена крачка назад  в името на остаряла романтика и овехтяла сантименталност по едно отдавна отминало (НЕВЪЗВРАТИМО) време.

Да-а-а… момент, в който хората масово започнаха да избягват дори обществените басейни и внимателно си пробират СПА центровете. Защо ли правят така? Дали не е заради лош опит и нужда от антибиотици след някое посещение? Не забравяйте – говорим за басейни и СПА центрове, още сме далеч от една обществена баня. За нея се слиза едно-две нива по-надолу в йерархията на хигиената. Защо така ли? Ами…

Не забравяйте, че мнозина от тези, милеещите по „онова време“, са същите, които ни задушават с миризма в трамвая или метрото. Както подчертахме дебело – мнозина и от басейните се отказаха, заради хигиенни причини, а тези „милеещите“ смръдльовци в басейни дори не ходят. Но в банята ще отидат – ей така – заради почит към „доброто старо време“. 

Да, наистина има и доста млади и готини хора, запалени по идеята да се възстанови банята. Е, точно тях искам да подсетя с кого точно ще я делят. Както искате… 

Добре, разбирам следното; и то е нещо, което всички трябва много добре да разберем: когато банята е работела и е била в разцвета си, тогава и София (а и България) е била в разцвета си. София е била много по-красиво място, с авторитет пред света, обитавали са я хора с добър жизнен стандарт, усмихнати и спокойни, с отворени мозъци и сърца, била е пълна с писатели и поети, хора на изкуството, имало е атмосфера на сериозен европейски град, който е изглеждал сякаш след време, но не много дълго (може би век, век и половина)  ще може да се мери с Париж и Виена (сега може би да удължим срока на хилядолетие, хилядолетие и половина), град, наситен с култура, четящи и умни хора, с усмихнати сърца и очи. 

Но вече това време го няма. Огледайте се. 

И банята няма да го върне. 

Булфото (архив)

Може би едно място, което да възхвалява красотата на изкуствата, би било доста по-подходящо, за да върне онзи облик на града. Не мислите ли? А не компотът от тела. 

Софийска градска художествена галерия някога е била настанена в сградата на Градското казино? Да я върнем ли „по предназначение“? О-о-о, за това ще се намерят много кандидати. 

Примерът с НИМ, който ви дадох вече – върнаха сградата му на магистратите. Чудно, нали? 

Протестиращите изразиха и още един довод: че мястото на минералната вода е в тази сграда. И са прави, съгласен съм. Може да бъде там (както на много места по света е направено) като красива композиция от изкуствени реки и езера, водопади, водни фигури, разположени из цялото пространство. Ето ТОВА ще впечатлява туристите и ще ги кара да разказват с възхищение, а не да казват: „Брато, бях в България, в столицата им, тия пичове още ползват обществена баня!“ „Да бе, наистина! А теляци имат ли си? А ползват ли още каруци по улиците?“
Вярно е – всеки град търси някаква реклама, но реклама на „недоразвити“ си правим сполучливо и днес, без обществена баня. 

Миналото е минало, в историята е, радвайте му се, но не се опитвайте да живеете в него, нямате машина на времето. И не дърпайте назад. Животът няма задна скорост. 

И нека не си подхвърляме лафчета, като: „а, едно време хората как са живеели само с обществени бани?“

Едно време хората са живеели до към 50-годишна възраст и са умирали от какви ли не инфекции. Не ми хвалете хигиената на онези времена. Друго – да, но хигиената – не я хвалете. И без това в момента в София върлуват какви ли не опасни болести, не искам развъдник на вирусоносители.  

Но трябва да призная, че протестът пред банята беше забавен и весел. Нямам нищо против такива протести, стига забавата да не прерасне в реален бъдещ план и изпълнението му, защото тогава ще трябва да обясняваме на туристите, че „не бе, ние софиянци, по принцип, си имаме бани и вкъщи… не че обществената ни трябва много…“
 

Последвайте канала на

Александър Томов
3999 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
1

2018.12.19 | 14:16

10

лупи ти ли си

М.

2018.12.19 | 09:39

9

Не смятам, че примерът с Лондон, Рим и Ню Йорк е уместен, когато става въпрос за София. Защо не направите сравнение например с Будапеща - един град, с който всяка държава би се гордяла? Там една от най-рекламираните забележителности е минерална баня.

Iraз

2018.12.18 | 22:48

8

Боже, какво дрънкало е този автор. Сумти, мърмори, фъфли, хълца. Безбрежна мисъл, рееща се наникъде!

боби

2018.12.18 | 12:47

7

Абсолютно съм съгласна с автора ! Прекрасно място за музей! СПА центрове в България дал Бог! Много е прави за НИМ, който наистина е на г-за на географията! Обичам разходките из музеите защото е интересно и полезно за духа, който е изчезващ вид! Преди в Соца още от ранна ученическа възраст ни разхождаха по музеите в градовете, където ходехме на екскурзии. Сега в музеите не съм виждала ученически групи, да не говоря за деца от детските градини, където в западните музеи често съм виждала!

2018.12.18 | 08:56

6

ХУБАВО Е В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ДА ИМА СПА КОМПЛЕКС. ИМА НУЖДА ОТ ТОВА. НАЛУДНИЧАВИТЕ ИДЕИ НА ТОДОР ЧОБАНОВ - ВСЯКА БАНЯ ДА Я ПРАВИ НА МУЗЕЙ ПОКАЗВАТ САМО НЕГОВАТА МЕНТАЛНОСТ.

Делод

2018.12.18 | 08:27

5

Само педалите искат баня..

Фатал

2018.12.18 | 05:05

4

Томов, изключително слаб списвач сте, стилът Ви е отблъскващ като миризма на крака. За Вас много силно важи поговорката "Мълчанието е злато".

Изненадан

2018.12.17 | 22:54

3

Какъв дълъг роман!!! Дали някой го прочете до края ?!?!

Лош........

2018.12.17 | 18:49

1

....ей писателю....
......ти си бил голям идиот бе....

шол..........

2018.12.17 | 18:53

2

що ще се обосновеш по темата или мина само да фърлиш душевната чикия :))))))))) ..............................

Добави коментар

Водещи новини