Измества се участък от газопроводното отклонение за Перник

  • 14 декември 2018 07:28

  • 1820
  • 0
 Измества се участък от газопроводното отклонение за Перник
© Pixabay

Инвестиционно предложение за изместване на участъка от газопроводното отклонение за Перник е внесено в общината, съобщиха на БТА от администрацията. Ще се промени трасето на преносния газопровод и пресичането на автомагистрала "Люлин". Съоръжението попада на територията на концесията за добив на въглища от находище "Пернишки въглищен басейн" нa "Мин индъстри" ЕООД между действащия открит рудник и магистрала "Люлин".

Промяната се налага с цел оптимално бъдещо оползотворяване на работната зона на рудник "Република" в участъка. Изместването преминава през землищата на селата Големо Бучино, Драгичево и Перник. Разработени са два варианта, като при първия общата използвана площ за строителство на газопроводното отклонение ще възлиза на около 136 дка, а при втория - около 132 дка. Газопроводното отклонение за Перник e изградено през 1976 г. То започва от станция за очистване на газопровода "Нови Искър" /към магистрален газопровод - северен полупръстен/ и завършва при газорегулираща станция "Перник".

Новото трасе ще премине предимно през земеделски територии - обработваеми и необработваеми земи. То е съобразено с автомагистрала "Люлин" и е ситуирано източно от нея.

Начална точка за новите участъци на преносен газопровод и при двете алтернативи е на 105 м северно от автомагистрала "Люлин" след тунела "Големо Бучино" по посока Перник. Предвижда се демонтиране на тръби с дължина около 2 470 м при първия вариант и около 2 400 м при втория.

Няма да се изгражда нова и променя съществуваща инфраструктура. При разположението на трасето е взета предвид и съществуващата жп линия София - Перник - Радомир, която подлежи на модернизация. Отклонението ще запази капацитета на досега преносния газопровод - 150 000 куб.м/ч. И при двата разработени варианта трасето не попада и не е в близост до границите на защитените територии. Най-близката такава е природен парк "Витоша", който отстои на 2 600 м.

Инвеститорът не разполага с данни за териториите за опазване на обектите на културно наследство в района на инвестиционното предложение. Уведомлението за инвестиционното предложение е на разположение на обществеността в Перник. По данни от "Булгартрансгаз" промяната се прави по искане на "Мин индъстри" ЕООД.

Дружеството държи правата и задълженията по концесионен договор за добив на въглища от находище "Пернишки въглищен басейн". Концесията е със срок до 2029 година. "Мин индъстри" има концесионни права върху 139 230 дка в Пернишко. Площите се простират от витошкото село Кладница, обхващат почти целия Перник и завършват в с. Ярджиловци. Неизвлечените запаси в Пернишкия каменовъглен басейн са приблизително 18 млн.тона. Количеството включва и ресурсите, които засега не представляват интерес.

Първият рудник в Перник е открит през 1891 г. Сега "Мин индъстри" ЕООД дава хляб на около 1 000 души.

Последвайте канала на

Novini.bg
1820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини