Иван Велков от СОС: Няма да секат дървета в Борисовата градина, нито ще се строят небостъргачи

  • 05 декември 2018 15:49

  • 1771
  • 1
Иван Велков от СОС: Няма да секат дървета в Борисовата градина, нито ще се строят небостъргачи
© личен архив

Разтревожени граждани се обърнаха към „Новини.бг.” за изясняване на информация, разпространена във „Фейсбук” /виж тук/ по повод изсичане на дървета в Борисовата градина и строителство на „небостъргач” и други сгради в район „Изгрев”. Цитирано е заседание на Комисията по околна среда в СОС, затова се обърнахме към зам.-председателя й Иван Велков от ПГ-5. С кратък коментар по темата се включи и председателката на комисията г-жа Лорита Радева. Ето какво каза г-н Иван Велков:

„Вчера на заседанието на комисията ни бяха разгледани рутинни точки от дневния ред, в които подобни намерения или решения не са гласувани. Аз съм леко озадачен – защо точно сега се тиражират подобни неверни твърдения. Няма как подобни неща да минат между другото и в суматоха. Каквито и доклади да се обсъждат в комисията, те после минават обезателно през залата на сесия на СОС за официално гласуване.

Доколкото разбирам в случая става въпрос за хипотетични потенциални опасения за това какво евентуално може да се случи със зелената система в града. Апетитите към строителство в някои зони, които по-скоро са прилежащи към парка, винаги е имало и ще продължи да има, особено на пазара на имоти. Ролята на нашата комисия и на СОС обаче е да не се допускат незаконосъобразни действия. Невинаги това, което се цитира от заглавията на докладите, се пренася обективно и вярно в социалните мрежи. Много често се вадят фрази от контекста некоректно.

Затова искам да успокоя гражданите – в общинския съвет има и много съвестни и отговорни хора, които няма да допуснат да се случат безобразия тихомълком. Не е обсъждано изсичането на 360 дървета от Борисовата градина. От година и половина следим зорко какво се случва в парка и се подписвам под това твърдение. Безобразия вече няма да се случват. Съвсем друг и голям въпрос е дали всички решения на общината, се харесват от всички граждани

Небостъргачи трудно могат да се нарекат няколкото сгради, които се строят вече в района на район Изгрев. Те са на терени, които позволяват градежа им, а проектирането и правенето им са започнали преди доста време. В момента се обсъжда какво ще е бъдещето на терена, върху който бе бившата гара „Пионер”. Засега намеренията на голяма част от съветниците са да се намери социално решение за този промишлено индустриален район като се изгради възможоност за спортуване, но не за жилищно и друго застрояване. Това тепърва ще се решава и със сигурност няма да е в близките няколко седмици.

Има нужда и е хубаво хората да следят внимателно какво се случва в града. Но притесненията в този случай са излишни. Добре е да сме внимателни и активни, но не и притеснени и параноични.

Доста емоционален е преразказа на „будната гражданка” в социалната мрежа и е странно през три изречения да се твърди, че току-що нещо се било случило! А тези рутинни неща не са тайна и са от години. Изневиделица няма да се случи нищо. Има хора, които разбират от тази материя и всички ние няма да позволим да се връщаме към рецидиви от миналото”.

Председателката на комисията г-жа Лорита Радева също коментира темата пред „Новини.бг.”:

„Във връзка с информацията за проверката и маркирането на дървесна растителност, то тази точка остана извън възможността да бъде разглеждана в дневния ред на заседанието ни на комисията във вторник, предстои това да бъде направено допълнително.

По отношение на план-сметката, то комисията разглежда тази тема като важна и затова ще го направим поне на две заседания. Така че нито една от двете коментирани теми във Фейсбук не са приключени в комисия и всякакви заключения са неверни и прибързани”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван Велков

2018.12.05 | 23:23

1

На мен космите на гъмза ми растат навътре ! /т.е.някой ме боцка/

Добави коментар

Водещи новини