МВР пуска тайни мощни коли да снимат агресивни водачи

  • 04 декември 2018 06:26

  • 11433
  • 20
МВР пуска тайни мощни коли да снимат агресивни водачи
© Булфото (архив)

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища. Това са част от мерките, приети на последното заседание на обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Комисията е междуведомствен орган, в който по правило участват представители на много министерства на ниво зам.-министри, няколко обществени организации, сред които Българският червен кръст и Съюзът на автомобилистите. Неин председател е вътрешният министър.

Мярката с мощните коли, които ще дебнат пътните хулигани, ще е задължение на вътрешното министерство. Тя е записана като "въвеждане на негласен контрол за документиране на агресивното поведение", пише в. Сега.

Интересно е да се отбележи, че вътрешното министерство е записало като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането ѝ, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.

Всъщност държавно-обществената комисия излиза с много мерки, които според нея имат за цел подобряване на безопасността на движението. Те са разделени в три групи. Едните са мерки за внасяне на заседание на Министерския съвет, другите са такива, които трябва да се изпълняват от министерствата, областните управи и общините, а последните са предложения към работната група за разработване на новите закони. Например препоръчва се "на кметовете и общинските ръководства, на работодателите от частния сектор, на ръководителите на обществени организации да създадат система за опазване на техните служители и работници от нараняване при движението по пътищата". Не се казва как точно например работодателите ще опазват живота и здравето на работниците си.

Предлага се и срокът на обучение по кормуване да се увеличи от 31 на 50 часа. Освен това е заложено Министерството на образованието "да осигури цялостен цикъл за обучение на децата от детската градина до 12-и клас за безопасно участие в движението като пешеходци, пътници, велосипедисти и водачи на МПС". Предвидено е обучението по новите програми да започне през учебната 2021/2022 г.

Държавно-обществената комисия прави и множество предложения за нови текстове към Закона за движение по пътищата. Сред тях е например идеята за превишение на скоростта на 40 км /ч по който и да е път да се отнема книжката за месец, за същия срок да се спира автомобилът от движение, да се отнемат 13 от всички 39 контролни точки и да се налага 1000 лв. глоба. Предлага се и намаляване на максимално разрешената скорост на движение от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разделителна преграда на насрещно движещите се превозни средства и по които мантинелите, колчетата и др. крайпътни съоръжения са разположени на разстояние по-малко от нормативно допустимото. Комисията предлага на водач, който "допусне пътнотранспортно произшествия на хоризонтална крива" (разбирай завой), да му се налага директно "проверовъчен изпит поради незнание и неумение да преминава тези участъци", а книжката да му се "отнема веднага до успешното вземане на проверовъчния изпит".

Тежки санкции с отнемането на много контролни точни при определени нови конкретни нарушения предлага още комисията. За първи път се прави опит за въвеждане на по-тежки санкции при нарушения на правилата през празничните и почивните дни. Комисията предлага за тях да се отнемат 10 контролни точки. Като нови нарушения са посочени например тези, при които водачът вози пътници - отнемане на 15 контролни точки, ако има катастрофа в чуждата лента - 20 точки, ако е блъснат пешеходец - 15 точки, при блъскане отзад на движещ се автомобил - 10 точки.

Комисията предлага изключително спорна промяна: когато е хванат водач, който е неправоспособен, лишен от правоуправление или е под въздействие на алкохол и превозва пътници - да бъде подведен под отговорност за измама. Още по-спорно е предложението, в случай че пътниците заявят, че знаят това, те да могат да бъдат подвеждани под отговорност за подбудителство или съучастие. Предлага се и въвеждането на правилото, според което всеки водач "да е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място, преди да потегли".

Комисията аргументира предложенията си с това, че по показател убити на 1 милион жители България е на челно място по смъртност сред от Европейския съюз. През 2017 г. е отчела 96 убити на един милион жители при средна стойност на този показател за останалите страни 49 убити.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11433 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
дедо груйчо

2018.12.04 | 17:33

17

Идеята за системата с отчитане на изминато разстояние за единица време не е лоша, а комбинирана със скрити радарни камери по трасето става непогрешима. Ако държавните мъже решат че така ще напълнят хазната и ще ограничат джигитите, ще го направят....

асд

2018.12.05 | 13:46

20

Абе вие в кой век живеете ?
Има анти-радарни системи, има дори приложения за телефона дето ти сигнализират в реално време къде има камери и патрули.
Непогрешима система няма, има хора с ограничено мислене.

пурко

2018.12.04 | 10:52

14

200-300км/ч могат да развият единици като марки и модели автомобили които се знае чия собственост са. Няма нужда КАТ да се правят на джигити. Достатъчно е да въведете контролни пунктове на влизане и излизане от магистралите. Хем ще събирате такси, хем ще знаете скоростта на движение според времето с което е изминато разстоянието. Плюс контролни камери по самата магистрала. Когато е нарушена драстично нищо не пречи данните от пунктовете да бъдат ползвани за автоматично налагане на санкции плащания на место по електронен път. Влезте най-после в крак с времето в което живеете...

ххх

2018.12.04 | 17:39

19

И ако не искат ..Има ли кой да ги накара?

ххх

2018.12.04 | 17:37

18

Въпросът е ...А искат ли политиците ни да влезат в крак с времето?

2018.12.04 | 11:39

16

Тия вече се оляха !!!! Започнаха да действат като по времето на бай Тошо ,Явно трябва пари в хазната !!!!

2018.12.04 | 11:37

15

КАТ спира шофьор и го пита - знаеш ли за какво те спирам ???? Шофьора му отговаря --знам ама нямам .

За СДС не се отнася

2018.12.04 | 09:06

13

те винаги минават гратис, времето е тяхно.

Седесар

2018.12.04 | 09:04

12

Няма страшно, буташ на ченгето подкуп и трие записа, а ако ти сложат глоба, търсиш СДС-капyт в администрацията на КАТ да те оневини. В краен случай адвокатът на мафията Марковски винаги готов да помогне.

Защо

2018.12.04 | 09:02

11

Защо трябва да са мощни? Нали само ще снимат, тъкмо няма да цапат тала скъпоценния въздух така и така за тия коли няма данъци граждански и прегледи

Българин

2018.12.04 | 08:35

3

С такива необозначени мощни коли отдавна в Сърбия контролират движението ! Ама ние , нали все умуваме и все сме последни !И по другата тема - затворите , пак сърбите са преди нас - в Панчево е построен супер модерен и с всички изисквания нов затвор !Сърбите по-богати ли са от нас ????

Уча се !

2018.12.04 | 09:01

10

Ние не умуваме !

Няма нужда !

Отдавна всичко е измислено !

Само че, на псевдо комунистите от БСП-БКПнаследници, не им изнасяше да се занимават с нищо друго, освен с крадене !

По този начин, вместо да пълнят държавния бюджет, те пренъртаха инсгитуциите в машини за рушвети, от които безнаказано източиха България и почти я превърнаха в блато !

Сега същите тези хора и техните наследници, продължават да заемат постове в държавата, чрез които продължават да го правят !

Това обаче изглежда не им е достатъчно и те искат да вземат и политическата власт, защо ще могат да контролипат почти всичко и по-лесно ще крадат !

И какво от това?

2018.12.04 | 09:01

9

Ако Костов, Софиянски, Бисеров, Цветанов, Борисов и други подобни седесарски прстъпници бъдат снимани, те ще бъдат признати за невинни, такова е седесарското правораздаване.

Уча се !

2018.12.04 | 08:44

4

В България е пълно с полуграмотни и крайно лошо възпитани хора, които имаг право да шофират !

Шофьорски книжки се купуват, като български паспорти от Албанци !

Простотиите, които БКП или БСП-БКПнаследници "сътвориха" за 60 години, сега дават плодове в изобилие !

Не знам само, с какви очи сега обвиняват 10 годишна партия, за това, че те разрушиха и държавата и обществото и отделния индивид в тях !

Това не е от вчера !

Това, да се чувстваш безнаказан и да разчиташ,че ако си "наш човек" или.си платиш, ще ти се размине, е още от псевдо комунистическо време !

Сега кършим пръсти и се чудим, какви нечовешки мерки да предприемем, че нещата да се оправят !?

Може ли на всяко кръстовище и на всики километър, да има полицай с камера !?

Разбира се, че неможе !

Но при поне, един милион шофьори, от които поне сто хиляди са направо престъпници ,освен драстични глоби, няма какво друго да се направи !

Чети

2018.12.04 | 08:59

8

Внимателно прочети отговора който ти е дал "някой си" и питай баща си или дядо си , защо с такива пристрастни коментари ни приличаш на заблудена "уфсъ".

Офтамолог

2018.12.04 | 08:57

7

Добър ти е коментара, ама защо не виждаш простотиите от последните 29 години ? Това също е една от причините България да не се оправя. Да прехвърлим вината на другите, нали. Те комунистите. А гербарите какви са. Седесарите повечето какви са ?

Някой си

2018.12.04 | 08:57

6

По времето на БКП моето момче от автошколите излизаха шофьори, не боклуци-многознайковци като теб!
Имаше ред на пътя и правилата за движение се спазваха понеже закона беше добър и се изпълняваше!
Да не казвам голяма дума но над 50% от днешните шофьори не биха издържали дори вътрешен изпит какъвто съществуваше, да не говорим за изпит пред КАТ!

Добави коментар

Водещи новини