Отчитат влошаване на промишлената експанзия в еврозоната

  • 03 декември 2018 13:53

  • 377
  • 0
Отчитат влошаване на промишлената експанзия в еврозоната
© Pixabay

Промишленият растеж в еврозоната се забави през ноември до 27-месечно дъно, тъй като експортните поръчки се свиха за втори пореден месец, което е поредно доказателство, че икономическата експанзия в региона на единната валута вече подмина своя пик, показват окончателни данни от проучване на агенция IHS Markit, които са малко по-добри от предварителната оценка, информира БНР.

Промишленият PMI индекс се понижи през ноември до 51,8 пункта от 52,0 пункта през октомври и малко над предварителен индекс на ниво от 51,5 пункта. Въпреки че индексът все още продължава да задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта за 65-и пореден месец (трайно задържане на индекса над това важно ниво за всеки един от месеците от юли 2013-а година насам) и е малко по-добър от предварителното проучване, това е неговото най-ниско ниво от август 2016-а година.

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се понижи към 5-годишно дъно от 50,7 пункта спрямо 51,3 пункта през предходния месец, достигайки най-ниско ниво от средата на 2013-а година. Индексът на новите експортни поръчки остана за втори пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е ясен знак за продължаващо намаляване на производствените поръчки и сигнал, че промишленият сектор в еврозоната е все по-силно притеснен от глобалните търговски бариери.

"Ноемврийските PMI данни подчертават степента, с която производствените условия са станали по-предизвикателни, което предполага, че промишленото производство през четвъртото тримесечие може да се отрази негативно върху икономически растеж на еврозоната в края на годината", посочи главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.

"Надеждите, че наблюдаваната в последно време слабост може да се окаже само краткотрайно явление, са в противовес на бизнес оптимизма по отношение на перспективите за предстоящата година, който остава един от най-мрачните след дълговата криза в еврозоната през 2012-а година и предполага, че компаниите се подготвят за още по-слабо търсене през следващите месеци", допълни Уилямсън.

Индексът PMI, определящ нивото на бъдещия оптимизъм сред мениджърите в промишления сектор, се повиши слабо през ноември до 56,3 пункта от 56,1 пункта през октомври, когато достигна най-ниското ниво от последните месеци на 2012-а година. Доста слабото подобрение на този индекс не предвещава скорошно обръщане на негативна тенденция в промишления сектор.

Според агенция IHS Markit, по-мрачната бизнес перспектива е свързана с водената от САЩ търговска война с Китай, която е в ущърб на глобалния икономически растеж и засилва допълнително политическата несигурност в единния валутен блок.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Промишлените PMI индекси на Германия и Франция бяха малко по-добри от експресните оценки, но въпреки това отчетоха най-ниски нива от повече от две години насам, съответният промишлен PMI индекс на Италия пък се влоши до близо 4-годишно дъно, като единствено индексът на Испания отбеляза известно подобрение до тримесечен връх.

Германският промишлен PMI индекс се понижи през ноември до 31-месечно дъно от 51,8 пункта от 52,2 пункта през октомври и малко над предварителен индекс на ниво от 51,6 пункта, а аналогичният френски индекс се влоши до 26-месечно дъно от 50,8 пункта спрямо 51,2 пункта през октомври и предварителен индекс на Markit на ниво от 50,7 пункта.

Промишленият PMI индекс на Италия пък се влоши рязко до 47-месечно дъно от 48,6 пункта спрямо 49,2 пункта през октомври, отбелязвайки спад под важното ниво от 50 пункта за втори пореден месец и най-слабо ниво от декември 2014-а година.

Единствено аналогичният индекс на Испания нарасна през ноември до 52,6 пункта от 51,8 пункта през октомври, бележейки подобрение за втори пореден месец от септемврийското ниво от 51,4 пункта, когато испанският промишлен индекс достигна 25-месечно дъно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини