2,7 млн. евро ще са нужни за реставрацията на мозайките в базиликата на Венеция

  • 28 ноември 2018 10:20

  • 377
  • 0
2,7 млн. евро ще са нужни за реставрацията на мозайките в базиликата на Венеция
© pixabay

Безценните мозайки в базиликата “Сан Марко” във Венеция имат нужда от спешна реставрация след големите наводнения в началото на октомври, съобщава “Телеграф”.

Подовете на църквата са получили повреди, каквито се наблюдават за 20 години само за един ден под вода.Базиликата “Сан Марко” е катедралната църква на Венеция и е една от най-известните в света. Тя е най-добрият пример за италиано-византийска архитектура. Базиликата се намира на известния площад “Сан Марко” и е свързана с “Двореца на Дожите” – царският дворец на Венеция.

Именно заради сложните мозайки базиликата е толкова известна в цял свят. Често я наричат “Църквата от злато”.

В изявление от ръководството на базиликата посочват, че са отделили част от собствените си средства за реставрация на катедралата, но тъй като италианското правителство трябва да предпази града от наводнения, очакват от тях поне 2 млн. евро.

Инж. Пиерпаоло Кампострини, който отговаря за поддръжката на 1000-годишната сграда, посочва, че дългосрочните последици от наводненията и останалата след тях влага са още по-опасни за мозайките и бързо трябва да се пристъпи към реставрацията им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини