Първият адвокат в Ямбол е работил преди Освобождението

  • 21 ноември 2018 12:34

  • 418
  • 0
Първият адвокат в Ямбол е работил преди Освобождението
© Pixabay

Първият адвокат в Ямбол - Захарий Коняров, завършил Новоросийския императорски университет, е работил още преди Освобождението от турско владичество. В града е издавано първото юридическо списание в страната; по време на Втората световна война юридическият факултет на Софийския университет временно е бил дислоциран в Ямбол.

Тези и други любопитни факти са представени в изложба, проследяваща историята на адвокатурата в региона по повод на 130-годишнината от приемането у нас на първия Закон за адвокатурата.

Мнозина от ямболските адвокати са били навремето видни общественици - общински съветници, кметове и народни представители, със значителен принос за развитието на града. В експозицията е отделено място и на първата жена адвокат в града - Милка Йовкова, родена през 1921 година.

С помощта на Висшия адвокатски съвет предстои издаването на история на ямболската адвокатура, отразена в Държавния архив и в лични архиви на местни адвокати, каза председателят на адвокатския съвет в Ямбол Георги Георгиев.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини