Половината реколта от рапица застрашена заради студената зима

  • 22 февруари 2012 19:11

  • 981
  • 0
Половината реколта от рапица застрашена заради студената зима
© Булфото

"Половината реколта от рапица е застрашена от унищожение заради сухата есен и студената зима", заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

"Не мога да направя пълна прогноза, но няма да се изненадаме, ако от рапицата бъдат унищожени още около 25 – 30%, освен тези 25-30%, които загинаха през есента. Нищо чудно - и половината рапица в България да не се реколтира", смята Вукодинов.

"С пшеницата не е толкова страшно положението, защото тя е по-устойчива". Учените алармират, че дългото задържане на снега и стопяването през деня и замръзването през нощта създава един слой, в който пшеницата диша по-трудно и има опасност от задушаване. "Но е рано, може би следващия месец ще сме по-наясно", каза Вукодинов.

Опасност от измръзване на посевите има особено в региона на Стара Загора и Бургас. Също и там, където имаше големи навявания на сняг, защото снегът от едно място се премества на друго. "На едно място стават големи преспи, а на другото остават открити полета", посочи той. "Трудно е да направим пълна прогноза в момента - какво точно ни очаква. Ще чакаме да се вдигне снегът и да направим анализи. Има вече такива измръзвания в районите на Стара Загора и южно и източно до Бургас", каза Вукодинов.

"Проблемите тръгнаха от това, че есента самите култури – пшеницата, пък да не говорим за рапицата, зазимиха в много лошо състояние поради това, че есента беше суха и не поникнаха навреме. Не успяха да се развият и не навлязоха в необходимата фаза в зимния покой. При рапицата още есента се разораха много площи", подчерта Вукодинов.

На 3-ти март ще се проведе заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и една от точките ще бъде именно анализ на състоянието на културите – на есенниците и на рапицата.

Последвайте канала на

981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини