Полицията в Самоков посети момче заради пост във „Фейсбук”

  • 15 ноември 2018 19:37

  • 82512
  • 36
Полицията в Самоков посети момче заради пост във „Фейсбук”
© Кадър Нова телевизия

Полицията в Самоков предупреди момче заради пост в социалните мрежи.

19-годишният Ангел вчера по обед бива посетен от униформените. Причината е пост на момчето във „Фейсбук”.  

„Полицейските служители представят полицейско разпореждане на гражданин, който подтиква други граждани към цитирам – „провеждане на бунт””, обясни Васил Попов – директор на ОДМВР-Самоков, цитиран от Нова телевизия.

Ангел обаче отрича наличието на бунт в публикацията му.

„Това за бунта не е истина. Не съм призовавал за бунт. Просто споделих страница на Национален протест срещу безобразията в страната”, посочи момчето.

Заради протестите през последните дни полицейско разпореждане са получили още шестима души. Четирима от тях са от района на Самоков.

„Всички останали по някакъв начин организираха провеждането на протестни действия на територията на Община Самоков”, заяви Емил Филипов, началник на „Охранителна полиция”, Самоков.

Ангел Христов отрича някога да е ходил на протести, отрича и да са му давани пари за това.

Ако полицейското разпореждане бъде нарушено, Ангел може да бъде глобен от 50 до 500 лева. Междувременно може да продължи да протестира, но без да призовава към бунт и без да нарушава закона.

„И аз не съм доволен от високите цените, но не е това начинът”, коментира полицай от града.  

На този фон полицията предупреждава да се внимава как се агитира в интернет и дали се спазва законът. В противен случай може протестиращите да бъдат глобени или дори да стигнат до ареста.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
82512 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
Антонио

2018.11.17 | 04:56

36

А какъв е начина? Само революция ще проблеми тея безобразия..

Онуфри

2018.11.16 | 12:32

27

Този индивид едва ли си дава сметка за какво призовава в интернет... само такива тапанари си мислят, че нещата ще се оправят със свалянето на правителството ! Реално на тези протести са само безработни и платени бедни душци, народа стои и просто гледа, защото няма за какво да се протестира на практика. Затова аз не съм на улицата

2018.11.17 | 04:14

35

"тъпанари" ср пише и си стой в къщи

Dani

2018.11.16 | 13:54

29

Ти си сляп е нехаещ. Глупак

КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА ?

2018.11.16 | 09:45

22

ПРОБЛЕМА Е ТАМ, ЧЕ ВЧЕРАРОДЕНИТЕ ЛИГЛЬОВЦИ НЕ ПОМНЯТ КАКВО Е ДА ТЕ УПРАВЛЯВА ЧЕРВЕНАТА МЪРША И ДА СИ наистина ГЛАДЕН. МОЖЕ ПЪК ДА СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ МАЛКО ЧЕРВЕНО УПРАВЛЕНИЕ - ДА ВИ ВИДИМ ТОГАВА ПОМИЯРЧЕТА. МНОГО СВОБОДИ ВИ ДАДЕ БОЙКО. СВОБОДИ КОИТО ПРЕДИ 15 ГОДИНИ БЯХА МИРАЖ - ЗАТОВА СТЕ ТАКИВА ПЛАЧКОВЦИ ПРИ СТАНДАРТ КАКЪВТО НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ.

лъжци мързеланци

2018.11.17 | 01:43

34

Проблемът е в това, че ако си бил гладен при "червеното управление" значи си бил пълен пройдоха, разсъхнал се пияница, комарджия и грандиозен предизвикателен мързел или малоумник, или всички тези "дарования " накуп. Много гадости имаше, но глад след 1950 никога не е имало. Но че те караха насила да раотиш, докато ти си искал да праскаш карти , е, така си беше...

Бойко-Българоубиец

2018.11.16 | 09:52

23

Бойко е най-червената мърша от всички!
Тиквата е кукла на конци, създадена от БКП и лично от Бай Тошо!!

bunak

2018.11.16 | 22:32

33

politsai li........ mmmmmammmizzzt..im samo tyepanie za nih

НИКОЙ

2018.11.16 | 08:48

18

Съгласно, чл. 5. Закона за закрила на личните данни
(1) Забранено е обработването на лични данни, които:
1. разкриват расов или етнически произход;
2. разкриват политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии или организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели;
Т.е. събирането на всякакви данни от МВР по време на протеста за участниците, техните плакати и прочие е незаконосъобразно.
На следващо място, грубо нарушение на правата на гражданите, включително правото на свободни събирания, протести и прочие е изискването да се легитимирате с лична карта или друг документ за самоличност. (такива са още шофьорска книжка и международен паспорт)
Преди всичко, първо униформените и цивилните служители са длъжни да се легитимират пред вас със служебна карта, на която трябва да има залепен актуален стикер, както и полицейска значка. Униформените трябва да имат на видно място табелка/бадж с името. Не се притеснявайте да искате да видите стикери и значки. Нещо повече, запишете си надлежно всички данни на проверяващите, за да ако случайно в хода на проверката „паднете по стълбите“ да не си загубите съвсем паметта.
МВР нямат право да изискват да се легитимирате ако участвате в мирен протест, но ако ви се случи, след като направите гореизброеното дайте си личната карта за да не паднете много пъти с държащите ви полицаи, като Радослав Божинов, например.
Съгласно ЗМВР, могат да ви искат да се легитимирате само в следните случаи:
1. разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления и други нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред;
2. установяване самоличността на лица, подготвящи, извършващи или извършили престъпна дейност;
3. издирване на лица, които се укриват от привличане към наказателна отговорност или са се отклонили от изтърпяване на наказание по дела от общ характер, както и издирване на безследно изчезнали лица;
Или иначе казано ако извършвате, извършили сте или се непосредствено се готвите да извършите престъпление. Също така ако приличате на лице обявено във бюлетина за издирване. Това се проверява много лесно и въпреки твърденията на униформените, бюлетинът не е секретен. В крайна сметка го публикуват на сайта си.
Ако все пак работата започва да отива на задържане или ескалира веднага звъннете на адвоката си и им го кажете. Имате право на адвокат по всяко време независимо от процесуалното ви качество в момента! Всякакви приказки от сорта, че на адвокат имат право само обвиняеми и подсъдими са цветанизми.
Съгласно чл.56 Конституцията на Република България:
Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.
Преценката дали, кога или как да се ползва защитник е на гражданите, а не на МВР!
Ако все пак ви задържат и ви помъкнат към някое районно тутакси се обадете на някой близък, особено ако не познавате адвокат. По възможност избягвайте служебните защитници, т.к. в идеалния случай за парите, които им плащат, те не се напъват особено.
Избягвайте всякакви конфликти, включително вербални с униформените след задържането. Не подписвайте нищо и не пишете обяснения на никаква цена. Идеята, че ако откажете да подпишете, каквото ви дават, защото ще удостоверят отказа ви със свидетели е смехотворна.
Поискайте и си вземете заповедта за задържане, протокола за личен обиск (претърсване и изземване на лице) и декларацията. Това са трите документа, които може и трябва да разпишете, като в декларацията в съответните графи пишете, че имате някакво заболяване и искайте да ви прегледа лекар, защото всички влизат здрави и прави, а после ходят по телевизиите да си показват синините, които обикновено сами са си нанесли…
В декларацията посочете, че искате да ползвате личен адвокат дори и да нямате и че искате да се свържат с определен човек – близък, който да вземе необходимите мерки.
Незабавно след освобождаването ви от кауша, намерете адвокат и обжалвайте задържането си!!!!
Настоящото писание няма за цел да е изчерпателно или да бъде наръчник на протестиращият, но все пак е някакво начало.
От страницата на Николай Хаджигенов, адвокат

НЯКОЙ

2018.11.16 | 22:25

32

Нищо от гореизброените неща няма да ви освободи от отговорност за действията ви всичко достатъчно изчерпателно е посочено в ЗМВР. Това че г-н "НИКОЙ" е влязъл в "Матрицата" си е негов проблем. Всеки сам избира дали да поеме по верния път - организирано, по законов ред да изрази мнението си или по грешния с "тълпата"- което е в нарушение на всички законови разпоредби и влиза във всякакви правомощия на правоохранителните органи за отношение. Адвоката в повечето случаи го интересува хонорара колкото повече се усложняват нещата толкова по-скъпа става услугата му. Успех на всички в начинанията !

2018.11.15 | 19:52

1

Можете ли да вкарате целия народ в ареста? Не ви стиска!

2018.11.16 | 21:28

31

Не бе, казвам ти, че фантазираш за бройката на протестиращите, използваш високопарно израза "народ" без основание и използваш хипербола!

2018.11.16 | 09:08

19

Искаш да кажеш че ти харесва гражданска 1000лв цена на горивото 2,50лв цена на хляба1,50 скоро и изселване на българите от българия ????

2018.11.15 | 22:10

7

Къде видя народа, бре? тия 100- 200 човека на протестите смесени с мутри и наркозависими- те ли са народа?

681г

2018.11.15 | 20:38

5

Ако беше някой педераст като кулагин да си развява гз и да върши щуротии и простотии веднага щяхте да пищите чак до Брюксел че му нарушават правата.....но понеже е български нормален гражданин права НЯМА!
Майка ви джендърска да е б а!!

до 681

2018.11.16 | 21:25

30

Чукай майка си, ама си педел и затова не можеш! Ръгай с пръсти и език, говнар!

2018.11.16 | 09:36

21

Какъв 681 г. си бе гол охлюв слугинаж.

681г

2018.11.15 | 22:52

10

Обичам да чукам майка ти отзад

2018.11.15 | 22:33

9

Обичаш да се чукаш отзад, а педеруг?

gost

2018.11.16 | 13:09

28

Родната милиция ни пази! Опази ни от бандитите, сега почна и от революционерите да ни пази!!! Също като Венецуела и Турция.

mario raychev

2018.11.16 | 10:28

25

лайното нито е ходил,нито ходи на протести дори и не знае кой за какво протестира ама призовава за бунт............майко мила селски малоумници от европа

2018.11.16 | 11:37

26

Ла*ното може да призовава и за протест, и за бунт, тъй като това е негово основно човешко право. А действията на полицията се наричат ФАШИЗЪМ!

fen 1

2018.11.16 | 10:05

24

Това е началото на Тиквения тоталитаризъм!

Добави коментар

Водещи новини