Предлагат забрана и на електронните цигари на закрито

  • 15 ноември 2018 16:01

  • 2827
  • 1
Предлагат забрана и на електронните цигари на закрито
© Pixabay

Да се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места предлагат от сдружения "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим. За целта е необходимо да се промени Законът за здравето.

38% от българите пушат, 41% никога не са пушели, а 21% са бившите пушачи, сочат резултати от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп".

Според д-р Гергана Гешанова в Закона за здравето трябва да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места: "В момента предложението на Министерство на здравеопазването е за спиране на обекти, свързани с хранене и развлечения. Нашето предложение е и други обекти, освен тези, които са свързани с хранене и развлечения, да могат да бъдат затваряни, ако там хронично не се спазва забраната за тютюнопушене. Нашето предложение е този момент, който още 2012-а година залегна в закона - на летищата да има обособени места за пушене, да отпадне. Нашите летища не са крайни и не е фатално, ако ти трябва да седиш там, да не можеш да излезеш навън да си изпушиш цигарата. Нашето предложение е да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията и контролират, да изискват документ за самоличност. Сега на този етап даже да ви видят, че пушите, те нямат право да ви искат личната карта и да ви съставят акт".

57 на сто от пушачите не са съгласни децата да виждат реклама на тютюневи изделия по рафтовете в магазините, а същият процент от хората са за пълна забрана за излагане на тютюневи изделия по магазините, сочи още изследването, цитирано от БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Ондзи

2018.11.15 | 16:48

1

ПушИли, а не пушели.

Добави коментар

Водещи новини