Колите на МВР, ДАНС, НСО, БА и линейките няма да плащат пътни такси

  • 14 ноември 2018 20:55

  • 1647
  • 0
Колите на МВР, ДАНС, НСО, БА и линейките няма да плащат пътни такси
© pixabay

АПИ ще събира таксите за ползване на републиканската пътна инфраструктура. Без такса ще пътуват автомобилите на Министерството на вътрешните работи, на Националната служба за охрана, на Държавна агенция "Национална сигурност", на Неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили. Платените пътища и съоръжения ще бъдат сигнализирани, съобщават от пътната агенция.

Такси ще има за отделни съоръжения по републиканските пътища - мостове, тунели или планински проходи, посочени в приет с решение на правителството списък. Това предвижда предложеният за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища.

В проекта е посочено също, че такси в лева ще плащат както водачи на регистрирани в България превозни средства, така и на регистрираните в чужбина. Последните ще могат да плащат и в евро.

Такса за специално ползване на пътищата ще се плаща за изграждане и експлоатация на търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, за рекламни съоръжения и за нови или за ремонт на подземни и надземни съоръжения в обхвата на пътя. Изключение се прави само за необходимите съоръжения за обслужване на пътя.

Според проектонаредбата, когато пътят е даден на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на Агенция "Пътна инфраструктура" и на концесионера. Информация за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Осъществяваният от Министерството на вътрешните работи контрол ще може да се извършва и със съдействието на Агенция "Пътна инфраструктура".


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини