Предлагат градският транспорт в Пловдив да стане безплатен

  • 13 ноември 2018 13:27

  • 1087
  • 1
Предлагат градският транспорт в Пловдив да стане безплатен
© БНТ

Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен от следващата година. Това предлагат представители на бизнеса. Според тях по този начин градът ще стане по-гостоприемен като Европейска столица на културата през 2019 г., както и предпочитано място за развитие на бизнес.

Според пловдивски бизнесмени безплатният градски транспорт ще има социален и екологичен ефект. Експерти са пресметнали, че общината може да задели от бюджета си 20 милиона лева. Част от сумата може да бъде спестена от продажбата на билети и карти, работната заплата на продавачите и помещенията за продажба.

Общо приходите в обществения транспорт са от порядъка на 30-32 милиона. От тези 30-32 милиона приходи идват от държавата и от общината като субсидии - 12 милиона, по 6 милиона и остават 20 милиона, каза пред БНТ Любозар Фратев, председател на Сдружение "Бизнесът за Пловдив".

От общината не одобряват идеята на бизнеса, тъй като това не би довело нито до екологичен ефект, нито до привличане на повече туристи.

Единственият подобен експеримент е правен в град Талин. Там, след като са въвели безплатния градски транспорт, има много анализи. Броят на тези, които са ползвали преди това автомобил и са преминали на градски транспорт, е почти съизмерим с 0, посочи Златин Велев, заместник-кмет на община Пловдив.

Пътниците са разделени в преценката си.

Всяка година местната власт плаща по 6 милиона лева на транспортните фирми за преференциални цени на картите за ученици и пенсионери. Билетът за градския транспорт не е повишаван от години и сега пловдивчани плащат по 1 лев, за да се возят на автобус.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1087 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна точка

2018.11.13 | 13:55

1

А в Москва и Мурманск кога ще стане безплатен транспорта? Кога!?

Добави коментар

Водещи новини