Провериха сигнал за замътване на река Камчия

  • 12 ноември 2018 15:44

  • 453
  • 0
Провериха сигнал за замътване на река Камчия
© Булфото (архив)

Експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда в Шумен провериха сигнал за замътване на река Камчия при село Хан Крум, община Велики Преслав, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ – Шумен.

Проверката установи, че водата на река Камчия е бистра и не е оцветена в кафяво. При обхода на река Врана до с. Хан Крум е констатирано, че водата в реката е с видимост на около 30- 40 см . Не е установена мъртва риба и специфични отложения от замърсяване с утайки по дъното и бреговата ивица на двете реките.

Проверена е и МВЕЦ „Тича“ в землището на с. Миланово и отводнителните канали на техническо съоръжение нагоре по течението на р. Камчия преди Омуртагов мост. Установено е, че на 8 и 9 ноември е изпуснат и източен изравнител към МВЕЦ „Тича“ за ремонт на захранващ канал. Водният отток е заустен чрез авариен изпускател и канал в р. Камчия. В деня на проверката не е установено замътване на водите на реката.

По заявка на Басейнова дирекция "Черноморски район" е извършено пробонабиране на повърхностни води от три пункта: от река Камчия до моста на с. Хан Крум, от реката преди и след заустване от аварийния канал на МВЕЦ "Тича" и по заявка на РИОСВ - Шумен от водите на аварийния канал след изравнителя му. Водните проби ще се изследват по показатели: pH, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор и фосфати като фосфор.

На оператора на МВЕЦ "Тича" е дадено предписание да информира Басейнова дирекция и РИОСВ-Шумен преди започване на ремонтни дейности.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини