Застрашена ли е България от европейски санкции заради въздуха?

  • 12 ноември 2018 13:48

  • 451
  • 0
Застрашена ли е България от европейски санкции заради въздуха?
© Булфото (архив)

Еднократна или ежедневни финансови санкции може да ни наложат от Европейската комисия заради въздуха. Това заяви в интервю за БНР евродепутатът Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, която е председател на Комисията по регионална политика в Европарламента.

Европейската комисия настоятелно призова България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС за чистотата на атмосферния въздух. До 2 месеца ще се реши какви ще са санкциите за страната ни, защото няма напредък в тази посока.

„Ако сме много големи оптимисти, можем да очакваме отново напомняне и даване на срок, в който страната да представи не само план, но и изпълнени мерки. Това е даже при безотговорен оптимизъм. По-скоро възможностите са за еднократна финансова санкция или продължаване на вече приетата линия за решение на съда, която предполага ежедневни финансови санкции, т.е. глоба, която се налага на страната, докато страната не докаже, че предприема мерки, които да подобрят качеството на въздуха“, коментира Михайлова.

Изискват се комплексни мерки, в които да бъдат ангажирани поредица от държавни институции, местни власти и обществено мнение, което да проявява нетърпимост към пониженото качество на въздуха, подчерта Михайлова и добави, че трябва да има ясна визия на цялата държава и чрез всички инструменти да подкрепим гражданите и да намалим емисиите от горивата за отопление.

,,Докато не направим това, всичко ще бъде в сферата на пожеланията. Следващият фактор е транспортът“, каза още тя.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

Владимир Василев
451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини