Наредба ще гарантира повишаването на заплатите на социалните работници

  • 12 ноември 2018 11:47

  • 1221
  • 0
Наредба ще гарантира повишаването на заплатите на социалните работници
© Novini.bg

По-високи заплати за социалните работници чрез промени в законодателството. В момента специалистите, които работят с хора с увреждания са едни от най-ниско платените у нас. Проектозаконът за социалните услуги предвижда минимални изисквания за заплащането на този тип персонал. 

Мария Тошева работи в центъра за социални услуги в Пловдив от самото му откриване. Освен рехабилитатор, често ѝ се налага да бъде и психолог, и терапевт, а понякога и просто приятел.

„Трудно се работи, но съм мотивирана, само затова, защото те са изоставени, трябва по някакъв начин да им помогнем, защото трудно ще се реинтегрират”, разказва Тошева.

И ако личната мотивация е на лице, то финансовата липсва. А в сектора на социалните работници персоналът застарява.

„Три пъти се увеличават заплатите на здравните работници, ние сме в социалния сектор – нашите не мърдат. Млади хора няма да дойдат на тези заплати”, смята социалният работник.

„Не мога да мотивирам младите хора, които сега завършват. Особено мъжете. Те ми казват как мога с 580 лв. да изхранвам семейство”, каза директорът на комплекс за социални услуги „Св. Георги” в Пловдив Апостол Делев пред Нова телевизия.

Проектозаконът за социалните услуги предвижда да бъдат въведени минимални изисквания за заплащане в сектора. Според министъра специална наредба ще гарантира повишаването на заплатите.

„Ръстът в общия разход за бюджета в следващата година е 30 млн. Следващата година са предвидени 260 млн. но това не е достатъчно от гледна точка на това да осигури по-високо заплащане на работещите”, обясни социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Ако бъде приет, законът ще влезе в сила през 2020 година. С 12 месеца гратисен период, през който ще трябва да се открие нова агенция, която ще следи за качеството на социалните дейности, да се изготви национална карта на услугите, за да се планират по-добре спрямо нуждите и да се променят още 26 закона, свързани с реформата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини