Станка Желева: Потресена съм от клеветниците на баща ми

Това заяви в свой коментар пред „Новини.бг.” дъщерята на покойния президент Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва Станка. Потърсих я за мнение по повод разгорялата се полемика тези дни в социалните мрежи за идеята на Първия национален координационен съвет на СДС летището в София да се именува на първия демократично избран български президент – Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва. Неотдавна Станка Желева дари архива на баща си за бъдните поколения на Държавна Агенция „Архиви”.

„Потресена съм от опитите на едни и същи хора, противници на баща ми и приживе, и сега, да петнят, клеветят и мърсят името му. Те пак се афишираха по повод идеята да кръстят летището на негово име. За това аз няма да коментирам, не смятам, че е редно да вземам отношение. Само ще попитам: Моят баща по-малко заслуги ли има от Марко Семов, на чието име вече има кръстен булевард? Или от Светослав Лучников и др.? И ще спра до тук.

За баща ми ще допълня, че той както влезе в политиката, така и излезе от там – никога и стотинка не е откраднал, не е участвал в никаква приватизация, не е обидил и нагрубил друг човек. Нямам думи да опиша огромното си разочарование от действията на неговите противници. За тях Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше неудобен приживе, продължава да е и след смъртта си. Защото за разлика от тях, баща ми бе почтен и добър човек. Прийомите на враговете му – да повтарят едни и същи лъжи и преди, и сега, да се опитват да пренаписват историята, са - меко казано, мръснишки”.

Това заяви дъщерята на Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва, огорчена, че се опитват да поругават паметта на покойния президент. Те са както хора от БСП, така и от средите на по-късните структури на разлюспилия се СДС, в който днес членуват шепа хора, също - от администрацията на президента и други, несподелящи идеята.

Ето какво гласи самата петиция до настоящия държавен глава, която разгласи Петко Симеонов, социолог, един от основателите на някогашния съюз, поставил началото на дългия път на демокрацията  у нас преди близо 30 години:

 На основание на Конституцията на Републиката чл. 98, т. 13, предлагаме Ви да се преименува „аерогара София“ на „аерогара Желю Желев“.

Вярваме, че д-р Жельо Желев и неговото дело трябва да бъдат почетени. Това е начин да се създават и утвърждават личностните образци, които персонализират българската идентичност.

Пример за българския гражданин трябва да бъдат хората, които:

Защитават своите граждански и професионални разбирания независимо от политическата конюнктура и възможните репресии и неудобства. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Свързват своето трудово и творческо дело за утвърждаването на основните ценности на цивилизацията в нашето общество. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Настояват и постигат единството на нацията в името на общодържавните цели, като преодоляват етнически, религиозни, политически различия сред отделните групи от населението. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Посвещават живота си на политическото, стопанското и гражданско развитие на България. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Поемат отговорностите да служат всеотдайно на България. Работят за нейния международен авторитет. Ангажират страната в мирни инициативи. Търсят и намират пътища за разбирателство на Балканите. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Не се облагодетелстват от служебното си положение. Не злоупотребяват с власт. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Изпълняват стриктно конституцията и законите на страната. Процедурите на демокрацията са тяхна ценност. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Не се отказват от работата си в полза на България до края на дните си. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

С целия си живот доказват, че нито жертви, признания, длъжности могат да ги отделят от връзката им с редовите хора на България. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва беше такъв!

Доктор Желев в трудно време публично се противопостави на основна теза в трудовете на Ленин. Изселен от София, той написа своя труд „Фашизмът“, който имаше огромно значение за разбирането на обществените процеси в България. Негова беше инициативата и подборът на учредителите за създаването на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, създаден на 3 ноември 1988 година. Той беше централната фигура в създаването на СДС на 7 декември 1989 година и стана неговият пръв председател. Д-р Желев беше първият демократично избран президент на Република България след рухването на тоталитарния комунизъм. Той учреди и ръководеше Балканския политически клуб, след като се оттегли от президентската длъжност. Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва напусна този свят като авторитетен, уважаван и скромен човек.

Казаното дотук не означава, че той не е имал недостатъци и не е допускал грешки. Но те не са предмет на настоящото предложение.

Следват подписи на организаторите, сред които са Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски и др.

Коментари

 1. 2018.12.09 | 14:40

  Жельо беше сатанинско изчадие. Бог да го съди!

 2. 2018.11.13 | 13:52

  ПЪЛЕН БОКЛУК И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. КОЙ ПОДПИСА УКАЗ ЗА АМНИСТИЯ НА КРИМИНАЛНИ ЗАТВОРНИЦИ, ТА ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИМ. СМ РТ ЗА НЕГО, ИВ. КОСТОВ И ДРУГИТЕ ПРЕДАТЕЛИ

  1. 2018.12.09 | 08:07

   Пълен боклук и национален предател.

 3. 2018.12.09 | 08:02

  Жельо Желев е първият избран БОКЛУК за държавен ръководител.

 4. 2018.11.13 | 21:38

  Това бе най-честния политик в съвременната българска история! Имаше смелостта на се опълчи и на своите, които го издигнаха, а не като сегашния, който безприкословно (като редник!) изпълнява заповедите на другарката Корнелия!

 5. 2018.11.13 | 13:47

  Тази ,,зелка" като не може да води държавата като президент по правия път ,защо се захвана и подлъга народа с двата пръста и викаше ,,времето е наше ," За мен и народа нищо не е направил бащави Желю Желев , че да носи име на летище София, боже опази !

 6. 2018.11.13 | 09:17

  Баща ти беше един селянин, марионетка на мутрите! Съжалявам!

 7. 2018.11.12 | 13:18

  Само си представете как ще звучи името на летището на чужденците - зелЮ зелЕ... хаха ... има да се чудят от коя държава е.... от Танганайка или къде.... малко като бонго бонго.... Какво пречи ако си остане летище София - поне това някои знаят къде се намира.

 8. 2018.11.12 | 12:55

  Баща ти е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.Това , че не го признаваш е отделен въпрос.Да беше крадял , вместо да предава национален интерес.

 9. 2018.11.12 | 11:35

  Желю какво даде на народа си?
  Написал книга.Браво, ама кой е чете.Той е единия от тези които затриха селското стопанство.И после доволен си пиеше ракията.

 10. 2018.11.12 | 08:19

  В началото на декември '89г. Ж.Ж. се самоопредели по БНТ като марксист . В края на декември вече беше демократ . ????????????
  А тъпите седесарковци явно правят аналогия с летище Кенеди . Това могат да родят главите на предатели и ченгета .

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Избори

още

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли да спрем Северна Македония по пътя ѝ за началото на преговори за членство в ЕС?

Трябва ли да спрем Северна Македония по пътя ѝ за началото на преговори за членство в ЕС?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.