Столичните храмове ще отбележат 100 години от края на Първата световна война

  • 07 ноември 2018 11:35

  • 382
  • 0
Столичните храмове ще отбележат 100 години от края на Първата световна война
© Булфото (архив)

Камбанен звън в големи столични храмове ще отбележи 100 години от края на Първата световна война. По този начин България ще участва в международна инициатива за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война, по покана на Великобритания, съобщават от британското посолство.

Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия. България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове на 11 ноември, неделя, в 13.00 ч. местно време. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че символиката на камбанния звън е свързана с това, че на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани във Великобритания, замлъкнали през Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои на 11 ноември в 11.30 ч. в столичния храм "Света Мина", се посочва в съобщението.

С подкрепата на посолството на Великобритания почит към загиналите във войните ще бъде отдадена и на британските военни гробове на Централните софийски гробища. По инициатива на британския Колеж по гайдарство на 11 ноември в 6.00 ч. сутринта гайдари ще изсвирят два пъти мелодията към песента Битката приключи (Battles o'er). Инициативата е международна, а тук мелодията ще бъдат изпълнена от трима гайдари от шотландската гайдарска група у нас.

Посолствата на Великобритания, Ирландия, Германия, Италия и Франция в България също ще отдадат почит на загиналите тази неделя с годишна възпоменателна церемония на територията на своите военни гробове на Централните софийски гробища, информират инициаторите, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини