В Троянския манастир отбелязаха шест години от кончината на патриарх Максим (снимки)

  • 06 ноември 2018 12:33

  • 396
  • 0
В Троянския манастир отбелязаха шест години от кончината на патриарх Максим (снимки)
© Българска патриаршия

В Троянския манастир "Успение Богородично" бяха отбелязани шест години от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Митрополити, духовници и миряни се поклониха пред гроба на Негово светейшество, намиращ се в храма на манастира, зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Отслужена бе архиерейска заупокойна Света литургия и панихида, с участието на патриарх Неофит.

"Мир и покой за душата му и милост за нас и за светата ни църква, която Господ ни е дарил със всеотдаен и ревностен пастир, достоен монах и епископ, благ и мъдър архиерей, отдал целия си живот дълголетен на Бога и на нашия благочестив православен народ", заяви Негово светейшество патриарх Неофит.

Той добави, че в този ден, години след раздялата ни с патриарх Максим, отново си спомняме за благия старец, който с много любов, благост и твърдост повече от четири десетилетия премъдро направляваше църковния живот в условията на всевъзможни изпитания за вярата и за единството на светата ни църква, и който с архипастирското си дело завинаги е останал в църковната и народностната ни памет като образец за истински духовник и пример за подражание за всички нас.

Патриарх Неофит припомни, че именно от Светата Троянска обител е започнал монашеският път на неговия предшественик - "манастирът, който той истински обичаше и линееше за него до сетния си дъх, заради което го бе избрал и за постоянен свой земен дом".

"Истински божи угодник и праведник, отдал с много жар, с ревност и жертвоготовност целия си живот и всички свои щедро дарувани от Бога таланти на църквата Христова и на своя обичан православен народ. Историята на православната ни църква и паметта на бъдещото ни поколение предстои да разкриват и оценяват неговото монашеско и архиерейско служение, което според Божията промисъл е било предопределено да премине през различни обществено-политически епохи и през много и големи изпитания, които той предприемаше с дълбоко смирение, чиста вяра и непомрачена надежда", добави Негово светейшество.

По думите на Пловдивския митрополит Николай патриарх Максим трябва да го запомним със силната му вяра, непоклатимата християнска надежда и искрена любов към Бога и човеците, с достойно изпълнен архипастирски дълг на предстоятел на светата ни църква в много трудни времена на изпитания за вярата на нашия народ.

"Не трябва да забравяме неговата пълна отдаденост на служението, на църквата и неговата изключителна ревност в отстояване на учението на вярата, на каноните на вярата, на българските православни традиции и тази благост, която той имаше. Въпреки строгостта си лично към себе си, той имаше изключителна благост към хората, с които работи и към народа, който го обичаше и почиташе", каза игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини