За цената на ментетата

  • 06 ноември 2018 12:19

  • 213
  • 1
За цената на ментетата
© новини.бг/архив/

Изглежда в милата ни татковина не е проблем срещу по-голям или по-малък рушвет да си купиш от паспорт, до фалшива диплома и всичко останало, каквото душа и сърце ти искат – обществена поръчка, разрешително, удостоверение и т.н. и т.н. Към това ни навеждат „нЕкои” актуалности и съображения на деня, както казваше бившият първи Тато.

Днес се оказва заблуда надеждата на поне три поколения, че сме загърбили менте- живота преди близо три декади. Фалшът и измамите продължават да ни дебнат зад всеки уличен ъгъл, а институциите в повечето случаи са безпомощни да се справят с тези спорадични напливи.

Скандалът с продажбите на български паспорти, който тлееше от години, се разгоря мощно преди дни и както изглежда няма да приключи скоро. Има арест и уволнение на досегашния шеф на Агенцията за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев по подозрения за вземан рушвет срещу издавано удостоверение, тъй като тази агенция не дава същинските тескерета. На негово място застана заместникът му – Димитър Владимиров, който едва ли е бил в изолация, ако наистина съществува „стройна система за изнудване” на нуждаещите се от бг гражданство. Но пък същият този служител бил и основен свидетел на обвинението!

Така де, да видим какво ще се докаже по този шумен процес, разследванията продължават и предстои да разберем дали наистина някой иска да омаскари ВМРО и лидерът им Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, който в момента е и военен министър. Те отричат и твърдят, че засегната бивша служителка в агенцията ги е омаскарила, че няма други доказателства, освен нейните твърдения и т.н..

Скандалът ще се решава в съда, срамът обаче, че се продава гражданство за по 5000 евро, остава.

Още неугаснал този обществен взрив и ето ти нов:

„От Великотърновския университет анулираха незаконни свидетелства за професионална квалификация "учител" на 170 италианци. Проверката е направена от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Подправено е решение на висшия орган на ВТУ, което е престъпление, категорични са от прокуратурата. Подправеният документ е бил използван от ректора на ВТУ. За подобно деяние законът предвижда лишаване от свобода до две години”.

Като се върнем малко по-назад във времето се натъкваме на други фалшификати – тези на шофьорските книжки и свидетелства за образование.

По данни на ДАИ преди време са анулирани почти 300 издадени шофьорски книжки, а 135 изпита били отменени заради неистински свидетелства за образование. И най-фрапиращото е, че повечето от тези измами са направени във Врачанско, където се твърди, че населението е с най-ниски доходи, най-голяма безработица и т.н. и т.н. и в края на краищата регионът бе наречен Северозападнал. Оказва се обаче, че за далавери на дребно пари се намират.

Иначе, както твърдят зевзеците в социалните мрежи, ако имаш пари в България всичко можеш да си купиш. Без оглед на последствията от това. Както казваше Бранислав Нушич в знаменитата си „Автобиография” – боят е предварително платен. Той беше излъгал, че има шестица и баща му му даде златна паричка. После, когато разбра истината, го наби, но изводът си остава – боят бе предварително платен. Обществото ни също плаща и предварително и след това за ментетата.

У нас за фалшификати се дава и много, и малко, според всеки отделен случай. Но може да се обобщи, че и ментетата ни не са на ниво. Затова и в тази категория сме на дъното на класациите. В сравнение например с най-изпечения измамник Виктор Лустинг-Графа, успял да продаде цели два пъти Айфеловата кула...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
213 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна то4ка

2018.11.06 | 12:33

1

Правя мескиканска вълна и скандирам : Аделина Президент!!! Делийска Премиер!! Аделина Президент!!.....Как ме нахъса т'ва момиче самоо !! Веднага искам да и дам всичката власт в държавата да и дам да сА опрайм в този живот да са опраим

Добави коментар

Водещи новини