Трети ден се работи за пълното потушаване на пожара в сметището край Русе

  • 05 ноември 2018 14:21

  • 247
  • 0
Трети ден се работи за пълното потушаване на пожара в сметището край Русе
© Булфото

Трети ден екипи на противопожарната служба оказват съдействие за пълното потушаване на пожара, възникнал в регионалното депо за отпадъци край Русе. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Дейностите на екипите на място продължават заедно с работници и техника, осигурени от концесионера на депото, от други дружества и от общината.
Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в крайдунавския град Спасимир Димитров обясни, че в депото вече няма открити огнища, а само тлеене във вътрешността, което предизвиква голям дим.

"Единственият начин да се спре този процес е запръстяване на целия проблемен участък", обясни Димитров.

По думите му това става бавно, тъй като камиони транспортират хиляди кубици пръст от друго място, изсипват ги в депото, а верижни машини ги разстилат.

Комисия, съставена от служители на общината и на екоинспекцията, е на място, за да установи причините за пожара. Кметът на Русе Пламен Стоилов заяви още вчера, че операторът на депото ще бъде санкциониран.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в града съобщиха, че не са констатирани превишения на средноденонощните и средночасови норми на измерваните замърсители и в двете мобилни станции в града от вчера до днес.

В автоматичната станция в кв. "Възраждане" било регистрирано леко повишение на концентрацията на бензен, което било характерно за горивните процеси. Азотните оксиди, серният диоксид, въглеродният оксид и фините прахови частици запазвали нормални нива на концентрация за периода.

В мобилната станция, разположена на бул. "България", също нямало констатирани превишения на средноденонощните и средночасови норми на измерваните замърсители. Увеличена била концентрацията само на фини прахови частици през тази нощ. За този показател обаче средноденощната норма също не била превишена.

Последвайте канала на

БТА
247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини