Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte

  • 05 ноември 2018 13:12

  • 2153
  • 5
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte
© Facebook

„Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори“.

Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte е именно последният ред, на оригинал – на немски. Това е цитат от Мартин Фридрих Густав Емил Нимьолер – протестантски богослов в Германия, един от най-известните противници на нацизма. 

Не от вчера е онази странна черта на „свикналите“ да не се интересуват кой умира, дали умира. 

Видяхте ли клипа с една линейка, която повече от 3 минути чака някакъв кортеж да мине? 3 минути. Това е времето, за което един пациент с инсулт запазва (тоест, ако стигне на време в болницата – му запазват) мозъчна функция или не. 

Но това е също така и времето, в което едни служители си запазват работата. Един униформен полицай и един шофьор на линейка. После се прибират вкъщи и си казват: „Какво можех да направя? Не ми е работа“. 

„Не ми е работа“ е известен майтап в англоговорящите страни, който означава, че някой е скатавка. Вдига рамене и си казва: „Е, не ми е работа“. Дори когато му е работа, не се „пъне“. 

Манталитетът на една голяма част от хората днес е такъв.

Където са затваряли за политически вицове и са стригали, и са биели за слушане на „упадъчна“ музика, и са слагали печати по краката, и са направили утайката „власт“, а властта нарицателно за корупция и недосегаемост, където хората са се научили, че е по-добре да си тих и да не дразниш ония – големците, там… там линейките чакат кордони. 

„Не ми е работа“. 

Един наплашен от живота шофьор на линейка, който си стои на кръстовището и чака. Чака да мине. Да му свърши смяната. Да си ходи. Да си няма проблеми. В днешния човечец не остана смелост – да се застъпи за елементарна ценност, да си свърши работата. Да настъпи газта и да мине. И – не, не смейте да го съдите. Той не е докаран дотам с хубаво и от хубаво. 

Има и един униформен полицай, който стои като посаден зеленчук на едно кръстовище, вижда една линейка срещу себе си и ЗНАЕ какво е редно да се направи в тая ситуация. Но не знае дали в кордона няма някой „важен“ киселяк, който няма му стъжни живота. По-скоро ще стане така: ще се обади да стъжни живота на шефа му, а той – неговия живот. 

Шофьорът: „а, минах, а останах без работа“.
Полицаят: „а, го пуснах, а останах без работа“. 

Защото и двамата горчивият опит ги е научил, че това не е невъзможно. Колкото и да е абсурдно. А този/тези в кордона може и да не разберат какво се е случило. Те може да са, може и да не са зли/гадни/отмъстителни/киселяци. Но други едни са били и са смачкали всичко онова – човешкото, и у полиция, и у шофьора на линейката.

Полицаят, който няма кураж да пусне линейката, и шофьорът, който няма куража да натисне газта и да мине през кръстовището. 

И двамата си стоят и се гледат. 3 минути. 

А, да – а там един може би умира. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2153 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
kolxo

2018.11.05 | 13:38

1

'Не ги съдете'? Те са там, за да спасяват човешки животи. ТОВА им е работата и на двамата. Но за да си запазят заплатките (и рушветчетата на ушавия) са готови да оставят някой да умре. Това ли ни съветва автора - да не се сърдим, че някой с нашите данъци е готов да не си свърши работата и да ни остави да умрем, за да си запази службицата? Бравос на таквиз автори. Тъничко ни промива мозъчетата с избрани констуктивни критики. Явно е карал школа в ДКМС.

kolxo

2018.11.06 | 09:02

5

Прави сте пичове, явно сте от големи градове - Перник, Ми'аловград, Ло'еч, все гнезда на културтрегери. Аз от пикльо ходех на училище с жп транспорт - само тм. 7 вървеше в село Връбница, преди да порастне в ж.к. Да бяхте прочели автора как е громил червените за алтернативния им бюджет. Какъв патос за един безмислен и безвреден лист хартия. А тук за нещо дребно, като нечии живот - ирония. Да се посмеем на нещастниците. Но да внимаваме да не се обиди някой. Няма посочени със (среден) пръст шеф на полиция или на кортржа (НСО?). Полицая и шофьора са квалифицирани кадри, не може да се лишим от тях. Пък и следващия път, като наистина умре някой пак ще се посмеем. Тя вината е колективна и никой нищо не може да направи. Вие идете се похвалете във FB как сте се напили снощи и какви идиоти бродят из мрежата. Така се прави, така се формира мнение кое е важно и за кое можем да иронизираме глупаците. Вие сте истински титани на мисълта, откривате сарказма от половин изречение, а иронията от 2 думи само.

Басри

2018.11.06 | 05:57

4

мнооого си тъп, посредствен и ограничен.... бегай си на село с овците и не разсъждавай.....

2018.11.05 | 17:53

3

Не го е прочел завалията. Тъй правят те - кометират, без да четат.

2018.11.05 | 17:14

2

май не разбра сърказма?

Добави коментар

Водещи новини