Световната банка: Бедността в България е нараснала

  • 21 февруари 2012 12:56

  • 881
  • 4
Световната банка: Бедността в България е нараснала
©

Изследване на Световната банка и институт "Отворено общество" показва, че от февруари 2010-а до 2011-а година бедността в България е нараснала с 2%. Обеднява градското население, то е по-силно засегнато от безработицата и намалените доходи, съобщава БНР. 

Глобалната икономическа криза от 2009-2010 година е ударила българските домакинства главно чрез пазара на труда и увеличената безработица и намаленото работно време. Въпреки че кризата е предизвикала значително намаляване на брутния вътрешен продукт, България е успяла да намали най-тежките последици за жизнения стандарт на хората благодарение на адекватната си политика за социална защита, пише в доклада на Световната банка. Даните от проучванията направени в 2400 домакинства сочат, че хората са усетили влиянието на кризата основно чрез заетостта и доходите. Същевременно семействата са затегнали коланите, като са ограничили битовите си разходи, разходите за храна, както и инвестиции за превантивни грижи, грижи и образование.

Българите са възприели стратегията да компенсират намалените доходи с повече работа, но да го направят са успели само високообразованите. В доклада се посочва, че кризата не е променила съществено профила на бедност. Домакинствата с най-голям риск от бедност са тези, в които главата на домакинството е безработен, тези, в които няма образование, както и домакинствата на самотните майки и многодетните семейства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
881 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ланцет в трахеята

2012.02.21 | 21:16

4
На всички гербари, честито новото искрометно постижение! Вие гербари, ако я карате така скоро всички Българи ще станем бедни, за миналата година само 2 % - за тази 5%! Честито, ахмаци безмозъчни!!! Задавете в собствената си "експертизност" и правоверна политичност! Всички лумпени и абдали, бегом марш да подкрепите ГЕРОБ ПАК!!! Зер много бързо ни се качват доходите и от ЕК се готвят да ни санкционират!!!
Човек

2012.02.21 | 20:05

3
Благодарение на шибаните банки които измислиха тази криза за да забогатеят още повече на гърба на обикновенните хора

2012.02.21 | 20:05

2
da BLAGODARENIE NA MYTRITE OT GERB 6te stavame o6te po bedni i gladni
1234

2012.02.21 | 19:35

1
Абе тея от тая световна банка луди ли са?Какви социални придобивки?Какво се направи срещу воденето на 4 часов работен ден (всъщност се работи на 12 часов)в тая държава?Какво се направи срещу минималните заплати които се плащат за тази работа?

Добави коментар

Водещи новини