Започва дарителска кампания за изографисване на храм „Св. Пимен Зографски“ в Бургас

  • 02 ноември 2018 11:37

  • 612
  • 1
Започва дарителска кампания за изографисване на храм „Св. Пимен Зографски“ в Бургас
© bulphoto

Граждани събират средства за изографисване на красивата църква „Св. Пимен Зографски“ в кв. „Крайморие“ в Бургас, съобщават от пресцентъра на общината.

Официален старт на дарителската кампания ще бъде даден на 3 ноември – денят, в който се почита паметта на българския светец Пимен. Той е живял през 17 век и е посветил живота си на зографското дело, като обновил около 300 църкви и 15 манастири.

В подкрепа на делото, Регионален исторически музей ще предостави за поклонение в деня на храмовия празник реликва на светия апостол и евангелист Йоан Богослов. Тя представлява ампула-реликварий и е един от най-ценните експонати от фонда на музея. Реликвата е открита през 2014 г. от екип с ръководител Милен Николов при археологически разкопки на раннохристиянска базилика на п-в Форос, в землището на кв. „Крайморие“.

Председател на Инициативния комитет е проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-областен управител на област Бургас. Кампанията има за цел да набере необходимите средства за зографисването на 250 кв. м. от вътрешността на църквата. Според зографите, за това са нужни около 90 000 лева. На 3 ноември ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение заедно с частица от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим.

Празничната служба ще започне в 8.00 часа, а литургията в 9.00 часа, водена от Агатополски епископ Йеротей и свещеник Стелиян Кунев. Поклонението ще продължи до 16.00 часа.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.02 | 11:57

1
DA PRODADAT EDIN -ROLEX - I EDIN - LNKALN - I 6TE IMA PARI ZA изографисване на храм „Св. Пимен Зографски“ в Бургас I ZA OSVE6TAVANE 6TE OSTANAT

Добави коментар

Водещи новини