Чрез Желяз държавата защити и себе си

  • 31 октомври 2018 15:21

  • 1650
  • 2
Чрез Желяз държавата защити и себе си
© булфото/архив/

Редно е, когато има кривици да се показват, да се критикува, защото мисленето е критичен инструмент. Но и когато се направи нещо добро, е крайно време да се научим да го признаваме, преди да затънем дружно в национален маразъм. Затова нека похвалим усилията на родните институции да защитят Желяз Андреев, обвинен преди месеци по някакви неясни донесения отвъд Океана за „нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия”.

„САЩ оттеглиха искането за екстрадиция на българина Желяз Андреев”, съобщи премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г преди правителственото заседание днес. Заедно с Желяз, тежките обвинения бяха направени и срещу още четирима наши младежи. Българските власти отказаха да го задържат, а народът излезе на протести по улиците срещу тази върла несправедливост. 

Да припомним за какво иде реч:

В началото на пролетта, през април, по искане на прокуратурата от Маями и във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, Желяз бе арестуван в родния му град Добрич. Той е един от малцината останали да работят в страната ни млади и образовани хора. Изкарва си прехраната в кол център, офис на чужда фирма у нас в столицата. Не е началник, нито някакъв важен фактор, оторизиран да взема решения. Та въпросната чужда фирма с началници отвъд Океана била продавала части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност. Разследването ще доказва дали е така.

„Някой иска да си измие ръцете с мен”, коментира Андреев пред медиите неведнъж. Неговата нерадостна съдба споделят още 11 служители на въпросното дружество, петима от които са българи.

Всеки сам може да си направи изводи от тази нелепа ситуация като сравнява фактите и твърденията на страните до произнасянето на съда.

Ясно е, че държавата я правим всички ние, заедно с общи усилия. Тя не е имагинерно, измислено и абстрактно явление, а място, където трябва да живеем всички заедно и да полагаме усилия за него. Затова е важно институциите, които има тя и поверената власт от народа на управниците да се използват в защита на граждани, изпаднали в беда. Точно това направиха те по случая с Желяз Андреев и останалите момчета. То е само една стъпка по посока на усилията държавата да спре да отчуждава гражданите от себе си, както правеше години назад.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1650 2

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.31 | 16:15

1
Повече да не прави така този келеш

2018.10.31 | 21:29

2
Има май един келеш и това си ти. Човека си е намерил работа и е работил, а това че виновните са си измили ръцете с подчинените си е случая. Някак си ми намирисва на корупция или трупане на точки от страна на щатския прокурор. И бога ми радвам се, че не само у нас има неуредици.

Добави коментар

Водещи новини