Международният ден на Черно море е

  • 31 октомври 2018 07:52

  • 364
  • 0
Международният ден на Черно море е
© Pixabay

На 31 октомври отбелязваме Международния ден на Черно море. В началото на деветдесетте години на 20 век учени стигат до заключението, че способността на Черно море да се възстановява от замърсяването, причинено от хората, е близо до критичната си граница. Ако тя бъде премината, може да настъпят необратими промени, които да преобразят живота на целия регион и милионите хора, които живеят в него.

Ето защо на 31 октомври 1996 г. шестте държави, граничещи с Черно море – България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция, подписват Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море.

От тогава този ден е прието да се отбелязва като Международен ден на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.

Стратегическият план е разработен въз основа на подписаните по-рано Букурещка конвенция и Одеска декларация и предвижда близо 60 конкретни стъпки, които да помогнат за опазването на Черно море от замърсяване.
От 2009 г. е в сила е обновен Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море.

В него са заложени дългосрочни цели за качеството на черноморската екосистема, конкретни мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси, насърчаване на човешкото развитие по начин, който не компрометира околната среда, и предприемане на стъпки за финансиране на екологични проекти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини