Българин да се наричаш, ама не срещу рушвет

  • 30 октомври 2018 15:35

  • 2054
  • 5
Българин да се наричаш, ама не срещу рушвет
© булфото/архив/

Не бива да се спира ентусиазма на прокуратурата и антикорупционната комисия да залавят и наказват подкупни и корумпирани чиновници. Това възмездие и справедливост чакаме всички ние, простосмъртните българи, вече трето десетилетие. За такива действия и очистване настояват и европартньорите ни във всеки следващ доклад на ЕК.

„Държавното обвинение и антикорупционната комисия щурмуваха Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) вчера по разследване за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни и документни престъпления и подкупи. Обиски и разпити имаше и в Кюстендил и Плевен. Иззети са компютри и документация. Задържани са 20 души, сред тях са председателят Петър Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров, главният секретар Красимир Томов, каза зам. главният прокурор Иван Гешев”. 

От много време се говори за подкупите, които искат чиновници срещу издаване на тескере за българско гражданство. Мои близки също неотдавна проплакаха от това. Мъжът на моя приятелка е от Цариброд, но живее тук и от две години не може да се види с близките си, защото няма българско гражданство и не се знае дали после ще може да се върне. Пробвал всичко, но все му искали пари, с които не разполагал. А иначе неговият баща е с българска фамилия, бил преподавател по български език в Цариброд. Не зная какво е станало на последното му интервю, но не вярвах, че може да има толкова нагли службари, които в прав текст да искат пари за такова нещо. Ама имало...

Иначе не един и двама са онези, които зоват за присъединяване с предимство на такива хора, близки нам по кръв и история. Покойният историк Божидар Димитров например приживе беше убеден, че това е един от начините поне частично да решим задълбочаващият се от година на година демографски проблем.

От изнесеното до тук по дълго зреещият скандал става ясно, че обвиненията са основно към агенцията, която е на подчинение на кабинета. Шефът й пък е от квотата на „Обединени патриоти”, но не е от състава на нито една от трите партии – ВМРО, НФСБ и Атака, а от присъдружна тяхна малко известна формация. Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, военен министър и лидер на ВМРО, се кълне, че неговите хора не са злоупотребявали с желаещите бг гражданство. Разследванията тепърва ще доказват дали парите имат „цвят и мирис”. Ама надали. Подкупните чиновници не се влияят от това, нямат партия и вяра, навсякъде са.

В суматохата на скандала, някак се пропуска факта, че актуална статистика води и Комисията по българско гражданство към президентството. Обобщените данни за миналата година например сочат, че общо 3857 души са получили българско гражданство на различни основания. Най-много са от Македония и Украйна. Следват Израел, Турция, Молдова, Сърбия, Русия. Българи са станали и по един чужденец от Австралия, Алжир, Великобритания, Конго, Куба, Германия, Нигерия. Предходната година българско гражданство са получили с 10 000 души повече - 13 410 души. Най-много от тях - заради произход. През 2015 година „новите” българи са малко над 10 хиляди.

През април т.г. Европейската статистическа служба оповести анализ за чужденците, които са искали да станат граждани на други държави в Европейския съюз през 2016 г. Прави впечатление, макар и да не е изненада, че през разглеждания период в България най-често са се сдобивали с гражданство руснаци /30%/, украинци /17,1%/ и турци /8,9%/. Причините – някои от тях са създали семейства у нас, други са започнали собствен бизнес.

Хубаво е да не се забравя, че за издаването на бг паспорт не отговаря само проверяваната сега агенция, точно тя не е оторизирана да издава тези документи. Отговорност по веригата носят ДАНС, правосъдното министерство, президентството, където това е в ресора на вицето Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Така че щом разследващите са започнали, нека не спират само до една брънка от веригата...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2054 5

Коментари 5

Добави коментар
бай Ганьо

2018.10.31 | 11:40

5
А да попитам във връзка с паспортите: как така македонците като дойдат в България само подават декларация за съответния документ и получават? На базата на какво? нали имаме граница с тях, имат си столица, президент...? Следователно не признават върховната власт на нашия Президент и не плащат данъците си в нашата хазна. Отт къде на къде са признавани толкова лесно за български граждани и защо при преброяването ги включваме в статистиката? Те взимат паспорт просто, за да емигрират в европейските страни. Ако влязат някога в ЕС, няма и да се сетят повече за нас!!
БАЙ ПУТЮ

2018.10.30 | 17:25

1
БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАШ ДА СЕ НАСИРАШ
Виталий Боримечков.

2018.10.31 | 09:04

4
Отново борьба с вештици. По добре да разследват огромните опашки пред министерство за подавання на документи, огромните опашки и чакане с гудини за интервью и ищдаване на указ, выпреки че хората с документи доказват былгарска пренадлежност.
И пишат и говорит былгарска ЕЗИК по добре от някой былгарин или да не говоря за циганите.
Така че по добре да се акцентира внимание вырху реални проблеми а не измислени.
2

2018.10.31 | 08:49

3
Всеки който претендира, че е с българско самосъзнание, да го доказва писмено и говоримо. Да познава основни факти от българската история и чак тогава да получава българско гражданство, а не с декларации, които не означават нищо.
Значи??)

2018.10.30 | 21:13

2
То още от началото личи че нищо няма да се промени - все " наши хора" са замесени.

Добави коментар

Водещи новини