Църквата почита св. крал Стефан Милутин

  • 30 октомври 2018 06:27

  • 1435
  • 1
Църквата почита св. крал Стефан Милутин
© Булфото (архив)

На 30 октомври Православната църква прославя свети крал Стефан Милутин.

По този повод с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Нeофит, архиерейска света Литургия в митрополитската катедрала "Св. Вмца Неделя", където се покоят мощите на Св. Стефан Милутин. Тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит. Ще бъде извършено преобличането на светите мощи. Началото на литургията е 9.00 часа.

Свети крал Стефан Урош II Милутин e един от най-великите сръбски владетели, царувал от 1275 г. цели 45 години. Той положил големи грижи за издигането на Сръбската Църква и надминал всички свои предшественици по пожертвователност към църквата и строителство на храмове (построил повече от 40 църкви). Той е бил син на крал Стефан Урош I (1243-1276) и на френската принцеса Елена Анжуйска. Раклата с мощите на Св. Крал (Стефан Милутин) в църквата "Св. Неделя" в София Първоначално светите му мощи били пазени в Банския манастир "Св. Стефан" в Косово, а след Косовската битка през 1389 г. били отнесени в близкото село Тренча. Около 1460 г. митрополит Стефан ги отнесъл заради проблеми с турците в манастира в Горна Баня край София. По-късно светите му мощи са пренесени в София, в митрополитския храм "Св. Неделя", наричан също "Свети Крал", където до днес са предмет на благоговейна почит.

Св. мощи са оцелели на пожари и бедствия, на нападения от кърджалии и масовите потурчвания. Мощите оцелели дори и когато комунистите взривили катедралния храм на 10 април 1925 година. През 2006 г. Св. Синод на Българската Православна Църква реши да даде част от мощите на св. крал Милутин на Сръбската църква.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1435 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.30 | 08:44

1
крал

Добави коментар

Водещи новини