Предписания за почистване на гробищни паркове в Ловешка област е издала Регионалната здравна инспекция

  • 25 октомври 2018 21:32

  • 131
  • 0
Предписания за почистване на гробищни паркове в Ловешка област е издала Регионалната здравна инспекция
© Булфото

Предписания за почистване на гробищни паркове в Ловешка област е издала Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Проверени били 124 гробища от общо 159 в областта, като са издадени 13 предписания за почистване и нарушена ограда, съобщи за БТА д-р Нели Спахийска, директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ.

По думите й предписанията са издадени на кметовете и кметските наместници. Свързани са с това, че гробищните паркове не се поддържат в добро състояние, терените са покрити с висока тревна растителност, храсти, дървета и няма достъп до гробните места. Пет от гробищата са с нарушена ограда, а в едно има нужда и от допълнителни контейнери.

Нередностите трябва да бъдат отстранени до края на ноември, в противен случай следват санкции, добави Спахийска.

По-голяма част от предписанията са за гробищни паркове в община Ловеч. Секретарят на общината Даниела Цанова, заяви пред БТА, че гробищата не са в задоволително състояние и това е проблем от дълги години.

На територията на Ловеч действат Централен гробищен парк "Скобелевско шосе", гробищен парк "Стратеш", кварталните гробища в Гозница и Продимчец, както и в 34-те села на общината. В Ловеч дейността по поддръжката е възложена на Бюджетна дейност "Обредни дейности", а в населените места ангажиментът е на кметовете и кметски наместници.

"Ще се опитаме в рамките на бюджета на общината да ги почистим и приведем в ред. Искам да подчертая, че ангажимент на Общината е поддържането на основните алеи, грижата за самите гробни места е задължение на близките на покойника", заяви Цанова.

По думите й Община Ловеч предлага платени услуги в улеснение на роднините на покойниците - еднократно почистване на гробно места - 6,80 лева, поддръжка на единично гробно място с абонамент за 6 месеца - 30 лева, отстраняване на дървета, храсти и корени - 20 лева. Тези услуги обаче не се ползват.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини