Делник на софиянеца: Наведеш се камък, изправиш се - лош въздух

  • 25 октомври 2018 14:53

  • 19204
  • 3
Делник на софиянеца: Наведеш се камък, изправиш се - лош въздух
© булфото/архив/

Наведеш се надолу – разкопани улици. Вдигнеш взор  и ...вдишаш „фини прахови частици” от замърсения въздух. Тези злини напоследък съпровождат делниците на гордите софиянци от това, че живеят в столицата и плащат данъците си в най-богатата община в държавата. Не е добре обаче, че всичко това се случва непосредствено преди местни и евроизбори.

Мантрата, че ремонтите се правят с добри намерения, напоследък определено не сработва. Заради калпавото им извършване, което роди градския фолклор „ремонт върху ремонта” и „контрол на контрола”.

Ето, днес главният архитект на София Здравко Здравков, обяви безстрастно, че прокуратурата е започнала проверка на скандалния ремонт на ул. "Граф Игнатиев". Също така, че обвинителите ще се занимаят и с одит на проект за иначе ежегодно обновяваното трамвайно трасе по бул. "Цар Борис III", след като авторът му инж. Румен Борисов публично се оттегли от работата по ул. "Граф Игнатиев", твърдейки, че фирмата изпълнител "Джи Пи груп" използва различен от заявения по проект изолационен материал. Трасето на този трамвай е най-старото, съсипаха го от ремонтиране през последните години и чудно как не се постигна никакво подобрение.

Изглежда наистина са прави експертите, които твърдят, че мисленето при отговарящите за строителството и архитектурата в София, е много дефицит. Вижда се какво се прави и с какви темпове. И всичко това няма как да не изиграе лоша шега на следващите избори, защото софиянци са крайно изнервени от неудобствата на градската среда и с право.

Паралелно с калпавите ремонти, в които се препъваме всички всеки ден, комисиите по архитектура и по екология в общинския съвет, чиито дълги и схематични наименования умишлено опростявам, отхвърлиха идеята столичани да кажат на референдум дали искат да им дозамърсяват въздуха и с горене на боклука край Ценрална гара.

Да припомним, че в началото на септември т.г. от Брюксел отново ни шамаросаха, че атмосферният въздух, който дишаме, е един от най-замърсените на Стария континент. „България е лидер по загубени години на живот в добро здраве заради мръсен въздух. Гражданите у нас скъсяват с 2.5 години времето, в което са здрави, докато средно за Европейския съюз този показател е 0.7 години. Шведите и финландците се радват на най-малко загубени години здраве заради замърсяване на въздуха”.

На този фон е наистина странно защо СОС не иска да чуе мнението на софиянци по тази жизненоважна тема. Ето какво коментира в социалната мрежа по този въпрос общинският съветник Венци Мицов от ПГ-5: „Днес напуснах комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в СОС. Това стана, след като самата комисия гласува с мнозинство "против" референдума за завода за горене на RDF и заемът върху “Топлофикация”, без дори да изчете мотивите (правното становище срещу референдума).

А след като гласуваха, започнаха да четат становището, което заклеймява и "разбива на пух и прах" доклада на 15 общински съветника и което щели да гласуват допълнително, нищо, че вече се били произнесли по самият доклад.

И така още една комисия отхвърли с лекота опит да бъдат попитани гражданите на София дали желаят в близост с Централна гара да има инсталация за горене на RDF”.

Да не би общинските съветници да се боят от гражданите, някои от които може пък и да им дадат по-правилни съвети за справянето с тези тежки проблеми?! Не е срамно да си признаеш, че нещо не знаеш и не можеш да направиш.

Но е срамно и непростимо, на оялите с власт просто вече да не им пука по какво ходим, какъв въздух дишаме, какъв живот живеем. Защото и нашият народ като сръбският вярва, че винаги иде Видовден - като възмездие за всички сторени злини.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
19204 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Новина

2018.11.02 | 08:32

3
крейзее
123456789

2018.10.25 | 19:04

1
Ако София не беше се напълнила с милиони селяндури, които цапат, чупят и слушат чалга до зори-без да се съобразяват с околните, но плащат данъците си по родните им места, в София щеше да е много по-добре и въздуха щеше да е по-чист поради по-малкото таралясници, печки на твърдо гориво и боклуците, които селяндурите изхвърлят където им падне.
AvB

2018.10.26 | 15:19

2
Ти си поредния боклук който си мисли, че България почва в Люлин и свършва в Горубляне!!!

Добави коментар

Водещи новини