До 5 години затвор за домашно насилие предвижда законопроект

  • 25 октомври 2018 13:37

  • 1168
  • 1
До 5 години затвор за домашно насилие предвижда законопроект
© Pixabay

До 5 години лишаване от свобода за системен психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от депутати от ГЕРБ.

Сред вносителите е и председателят на НС Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

"Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат мълчаливо, към безразличните свидетели. И не на последно място, към изродите сред нас. Отдавна загубих илюзията, че подобни престъпления могат да бъдат спрени с говорене, с Фейсбук постове, с разни инициативи. Време е законодателят да говори. Време е държавата да извади сопата", заяви тя.

Наказанията за престъпления, извършени от близки роднини – настоящи и бивши съпрузи, живеещи на семейни начала, братя, бащи, са по-тежки от тези за лица извън близкия семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация. Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, включително нежелано посещаване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак, информира БНР.

Законопроектът е публикуван на сайта на НС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Банго Васил

2018.10.25 | 14:00

1
5г? :-) Те за убийство не дават толкова :-D :-D:-D

Добави коментар

Водещи новини